Foto: PantherMedia/Scanpix
Astoņas dienas līdz Eiroparlamenta priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumam, divi politiskie spēki iztērējuši teju visu summu limitētajiem aģitācijas izdevumiem, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Laura Dūša.

KNAB informācija liecina, ka astoņas dienas līdz priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumam atsevišķām politiskajām partijām un to apvienībām palielinājies limitēto izdevumu apjoms.

Līdz 15.maijam divas politiskās partijas ir pārsniegušas 98% likumā pieļaujamo izdevumu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai. Kopumā seši politiskie spēki ir iztērējuši vismaz pusi no limitētajiem aģitācijas izdevumiem.

Priekšvēlēšanu izdevumu apmērs visām partijām, kuras iesniegušas savus deputātu kandidātu sarakstus, ir vienāds - 317 247 eiro -, un tas attiecināms uz priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, radio, presē, internetā, telpās un publiskās vietās, kā arī uz labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus jeb ziedojumus.

Vienai nesaistītajai personai jeb personai, kas aģitē savā vārdā un kas nav saistīta ar partiju un konkrēto kandidātu, limits ir 4800 eiro, kas atbilst 15 minimālajām mēnešalgām.

KNAB ir apkopojis jau vairāk nekā 600 paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem vai tajos veiktajām izmaiņām saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, telpās un publiskajās vietās, pasta pakalpojumu izmantošanu, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

Likums nosaka, ja priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā KNAB konstatē, ka partija vai to apvienība, kā arī ar tām nesaistīta persona aģitējusi par summu, kas pārsniedz tām noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu turpmāk aģitēt par maksu. Kopš 2009.gada, kad spēkā stājās minētā likuma norma, KNAB nav bijis nepieciešams realizēt ar likumu piešķirtās tiesības apturēt kādas politiskās partijas vai to apvienības maksas priekšvēlēšanu aģitāciju.

KNAB aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem partiju vēlēšanu kampaņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!