Pagājušajā nedēļā Liepājas rajona Dunikas pagasta "Veldžu" aitu ganāmpulkā piedzimušā divgalvainā jēra skelets tiks ievietots Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes anatomijas muzejā, informēja fakultātes dekāns Arnis Mugurēvičs.
Kā sacīja Mugurēvičs, preparējot jēriņu, konstatēts, ka tam visas patoloģijas ir krūšu dobumā - divu plaušu komplekti, divi mugurkauli, divas sirdis, ir arī divi barības vadi, taču zem diafragmas veidojies viena dzīvnieka - sieviešu dzimuma jēriņa - ķermenis.

Pēc viņa domām, dzīvnieciņš bija miris jau piedzimstot. Kā viens no patoloģiju veidošanās iemesliem varētu būt tuvā radniecība ganāmpulkā.

Lai gan divgalvaini jēriņi Latvijā iepriekš nav dzimuši, šis nav pirmais tādu patoloģiju gadījums - iepriekš pirms vairākiem gadiem redzēti gan divgalvaini teļi, gan cūkas, sacīja Mugurēvičs, uzsverot, ka ar līdzīgām patoloģijām piedzimst arī cilvēki, taču šādus gadījumus parasti neafišē.

Jēriņa skelets tuvākajā laikā papildinās Veterinārmedicīnas anatomijas muzeju, piebiedrojoties jau esošajiem aptuveni 50 Latvijas zīdītāju skeletiem. Šajā muzejā atrodas arī savulaik iedzīvotāju iemīļotā Rīgas zoodārza nīlzirga galvaskauss. Šis dzīvnieks mira, jo kāds pionieris to bija pacienājis ar bumbu.

Pagājušajā nedēļā "Veldžu" saimnieki savā kūtī atrada divgalvainā jēriņa ķermenīti. Divgalvainais jēriņš piedzimis Latvijas melngalvju aitu šķirnes aitai, kas bijusi apaugļota dabīgā ceļā. "Veldžu" māju saimnieki saimnieko 200 hektāru saimniecībā, kurā ir gandrīz 70 aitu ganāmpulks, govis, cūkas, putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!