Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" ārstējas divi pacienti, kuriem, atgriežoties no ceļojuma ārvalstīs, konstatēta malārija, informēja stacionārā.

Šie šogad ir pirmie Latvijas iedzīvotājiem reģistrētie saslimšanas gadījumi ar malāriju.

Jau ziņots, ka pērn "Latvijas Infektoloģijas centrā" ārstējušies četri ar malāriju inficēti pacienti. Viens no viņiem gada laikā piedzīvoja divus malārijas uzliesmojumus, jo pēc izrakstīšanās no stacionāra neievēroja mediķu noteikto ārstēšanu un padomus.

Mediķi atgādina, ka malārija ir izplatītākā un arī bīstamākā tropiskā infekcijas slimība. Slimību raksturo drudža lēkmes, kas sākas ar stipru trīci, temperatūras paaugstināšanos līdz 39-40 grādiem, nemieru, galvassāpēm, paātrinātu elpošanu, sāpēm locekļos un jostas apvidū. Slimniekam palielinās aknas un liesa, rodas anēmija.

Lēkme var ilgt no dažām līdz pat astoņām stundām. Pēc tās vērojama strauja temperatūras krišanās, svīšana, nespēks, miegainība. Lēkmes atkārtojas.

Arī pēc izrakstīšanās no stacionāra malārijas slimniekam parasti jāturpina lietot medikamenti, lai nerastos infekcijas recidīvi jeb saslimšana ar malāriju neuzliesmotu atkārtoti. Imunitāte pret šo infekciju nerodas arī pēc tās pārslimošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!