Foto: DELFI

Pēc pagājušās nedēļas piektdienā notikuša divu pacientu uzbrukuma kādai bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" darbiniecei ārstniecības iestādē plānots ieviest pastiprinātus drošības pasākumus, apstiprināja slimnīcas vadība.

Kā apstiprināja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Anžela Geļjanu, 9.februāra pēcpusdienā tika saņemts izsaukums no bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži". Tur tika aizturēti divi jaunieši - 2000. un 2002. gadā dzimuši puiši -, kuriem vēlāk kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Arī Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins, kurš iecelts par slimnīcas "Ainaži" pagaidu vadītāju, apliecināja, ka šāds gadījums noticis un patlaban šis jautājums esot atrisināts, jo viens no pacientiem "Ainažos" vairs neatgriezīsies, turklāt šī esot bijusi otrā reize, kad konkrētais pacients izdarījis ko līdzīgu. "Es domāju, ka notiks ekspertīze, un pieļauju, ka viņam tiks piemērota piespiedu ārstēšana," sacīja Buģins.

Vienlaikus mediķis norādīja, ka darbiniecei patlaban viss esot kārtībā, jo no uzbrucēja puses bijusi "vairāk runāšana nekā darīšana".

Buģins informēja, ka jau pagājušajā nedēļā ar darbiniekiem tika pārrunāta iecere nodaļā ieviest apsargu, kā arī trauksmes pogas, kuras darbinieks turētu kabatā, lai vajadzības gadījumā varētu izsaukt palīdzību. "Tagad esam ar pilnu enerģiju to visu izveidot," piebilda Buģins.

Uz jautājumu, vai darbinieki patlaban pēc izskanējušās informācijas publiskajā telpā jūtas nedroši, Buģins atbildēja noraidoši, jo tam neesot pamata - darba vietas tikšot saglabātas, turklāt darbiniekiem piedāvātajai iespējai aprunāties ar psihologu neviens nav pieteicies, kas, pēc Buģina domām, liecina, ka viņiem problēmu neesot.

Kā aģentūrai pastāstīja kāda slimnīcas "Ainaži" darbiniece, kura savu vārdu nevēlējās atklāt, kopš slimnīcas vadītājas atstādināšanas darbiniekiem neesot, kur vērsties pēc padoma. Kaut arī par slimnīcas pagaidu vadītāju ieceltais Buģins ļoti cenšoties, darbiniekiem nereti padomu vajag uzreiz, bet viņš ne vienmēr ir pieejams, atzīmēja darbiniece.

Sieviete apgalvoja, ka kopumā kolēģi pēdējā laikā jūtoties nedrošāki, lai gan patlaban pēc abu agresīvo pacientu nonākšanas policijas rokās drošības situācija atkal esot uzlabojusies. Abi minētie jaunieši esot ārstējušies no atkarībām.

Pēc anonīmās darbinieces paustā, tuvākajā laikā drošības situācija slimnīcā varētu uzlaboties arī tādēļ, ka plānots pamazām sākt izrakstīt tos pacientus, kuri ārstējas no atkarībām, kā arī agresīvos pacientus, atstājot iestādē vien bērnus ar garīgiem attīstības traucējumiem. Buģina ieceri ieviest slimnīcā apsardzi darbiniece vērtēja ļoti atzinīgi.

Viņa sacīja, ka nesen Buģins apmeklējis "Ainažus" un uzklausījis darbiniekus, kas radījis pārliecību, ka situācija slimnīcā un darbinieku drošība varētu uzlaboties.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!