Foto: stock.xchng

Divi rīdzinieki ceļojuma laikā Indonēzijā inficējušies ar Denges drudzi un pēc atgriešanās Latvijā nonākuši slimnīcā, informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

"Šogad šis ir pirmais gadījums, kad Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) vienlaikus ievietoti divi pacienti par aizdomām par inficēšanos ar Denges drudzi. Inficēšanās ar Denges drudzi notikusi ceļojuma laikā pa Indonēziju," informē Latvijas Infektoloģijas centra Drudža un diferenciāldiagnostikas nodaļas ārste Irina Ribakova.

Ribakova pastāstīja, ka LIC laboratorijā veiktās pārbaudes apstiprināja infektologu aizdomas par abu ceļotāju saslimšanu ar Denges drudzi. Šobrīd abi pacienti atrodas infektologu uzraudzībā LIC Ambulatorajā nodaļā.

Ribakova norādīja, ka ceļotājiem uz tropu zemēm ļoti jāuzmanās no odu kodumiem. Ceļotājiem ir jāzina par infekcijām, kas tos var apdraudēt izvēlētā brauciena galamērķa reģionā, un ir jārēķinās ar tur esošo infekciju risku. Denges drudzi pārnēsā odi un inficēšanās gadījumā divas līdz desmit dienas pēc koduma pēkšņi parādās paaugstināta temperatūra, kā arī galvas, roku un kāju sāpes. Šie simptomi ir līdzīgi vispārējiem saaukstēšanās vai gripas simptomiem, taču neārstēti mēdz izraisīt komplikācijas.

Pirms ceļojuma mediķi iesaka konsultēties Latvijas Infektoloģijas centra Tropu un ceļotāju slimību kabinetā (Linezera ielā 3, Rīgā, tālrunis iepriekšējam pierakstam 67014560), kur speciālisti sniegs visu nepieciešamo informāciju par veicamajiem piesardzības pasākumiem, kas jāveic dodoties uz konkrētu valsti.

LIC epidemiologi, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas sniegto informāciju, ziņo, ka janvārī Indonēzijā un Vjetnamā reģistrēti arī jauni inficēšanās gadījumi ar A/H5N1 jeb "putnu gripas" vīrusu.

Savukārt Francijā janvārī reģistrēts ievests holēras gadījums. Saslimušais vīrietis atpūties Dominikānas Republikā. Pēc atgriešanās no ceļojuma, vīrietis tika hospitalizēts ar caureju, vemšanu un dehidrācijas simptomiem. Laboratoriskā pārbaude apstiprināja inficēšanos ar holēru. Šā cilvēka ģimenē neviens nesaslima, jo stingri tika ievērota personīgā higiēna un profilakses pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!