Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 17.novembrī pasniegs valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni arī diviem bijušajiem Krievijas politiķiem - Jurijam Afanasjevam un Aleksandram Jakovļevam, informēja tautas deputātu klubā "Neatkarība". Jakovļevam piešķirs trešās, bet Afanasjevam - ceturtās šķiras ordeni.
Savukārt 18.novembrī, valsts neatkarības proklamēšanas 83.gadadienā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume viņiem pasniegs 1991.gada barikāžu dienu piemiņas zīmi. Abus apbalvojumus Krievijas pārstāvjiem pasniegs par Baltijas valstu demokrātijas atbalstu pirms desmit gadiem, BNS stāstīja 1991.barikāžu dalībnieku atbalsta fonda prezidents Renārs Zaļais.

Viņš pavēstīja, ka abi Krievijas pārstāvji pelnījuši šādu cieņas izrādīšanu no Latvijas puses - Jakovļevs vadīja komisiju, kura izvērtēja Molotova-Rībentropa paktu un atzina, ka tas ir nelikumīgs. Savukārt Afanasjevs pirms desmit gadiem Latvijai nozīmīgajā laikā Krievijā bija to deputātu demokrātu vidū, kuri atbalstīja Baltijas valstu neatkarību. Afanasjevs šobrīd ir Krievijas Valsts humanitārā institūta rektors, bet Jakovļevs ir akadēmiķis, vēstures zinātņu doktors un starptautiskā fonda "Demokrātija" prezidents.

Augstākā ordeņa pakāpe - pirmās šķiras ordenis ar ķēdi - tika piešķirts arī bijušajam Krievijas valsts prezidentam Borisam Jeļcinam, kurš gan no apbalvojuma atteicās. Ordeni piešķir par nopelniem valsts un sabiedrības labā, kā arī augstiem valsts viesiem. Ordenim ir piecas šķiras, no kurām augstākā ir pirmā šķira ar ķēdi, kuru piešķir valstu vadītājiem. Ordenim ir arī triju pakāpju goda zīmes - zelta, sudraba un bronzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!