Foto: LETA

Divos virslīgas čempionāta klubos konstatēti kopumā četri klubu administrācijas darbinieku vai apkalpojošā personāla pārstāvju COVID-19 saslimšanas gadījumi, informē Latvijas Futbola federācijas (LFF) sabiedrisko attiecību speciālists Toms Ārmanis. Inficētie pārstāv klubus "Valmiera FC" un Jūrmalas "Spartaks".

Šīs ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un Centrālo laboratoriju saskaņotās darbības atklājušas četrus saslimšanas gadījumus divos virslīgas klubos (vienā klubā trīs, vienā klubā viens gadījums). Starp saslimušajām personām nav attiecīgo klubu spēlētāju, uzsver LFF.

Pēc LFF pieejamās informācijas, trīs no šiem četriem saslimšanas gadījumiem saista pārvietošanās kopīgā transportlīdzeklī pēc 3. jūlija LFF kongresa ar personu, par kuras saslimšanu 8. jūlijā parādījās pirmā publiskā informācija. Ceturtā persona pozitīvu analīzi saņēmusi, attiecīgajā klubā veicot centralizēto testēšanu.

Futbola klubs "Valmiera" informē, ka viens no sasirgušajiem ir kluba viceprezidents Uldis Pūcītis. Viņam pirmie slimības simptomi parādījās 9. jūlijā, un sākot no šīs dienas viņš arī devās karantīnā.

Atlikušie trīs sasirgušie strādā klubā Jūrmalas "Spartaks". "Testu rezultātā, diemžēl, ir atklāti trīs pozitīvie rezultāti (kluba vadības un apkalpojošā personāla vidū). Divos gadījumos ir pilnībā noteikts inficēšanas iemesls, abas personas bija klātienē apmeklējuši LFF kongresu un bija tiešā kontaktā ar cilvēku, kuram tika konstatēts COVID-19 pozitīvais rezultāts. Trešā gadījuma inficēšanas iemesli tiek noskaidroti. Visas trīs personas tika nekavējoties izolētas, šobrīd atrodas karantīnā un nerāda nekādu bīstamību ne komandai, ne apkārtējiem," paziņojumā medijiem norāda klubs.

Inficējušies ir Edgars Gauračs, Rihards Ivanovs un Aleksandrs Proskurņins.

Kopumā futbola sabiedrībā zināms par sešiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem. Pieci no saslimušajiem pagājušajā nedēļā apmeklēja LFF kongresu, ieskaitot Guntaru Indriksonu, kurš pirmais atklāti sabiedrību informēja par savu saslimšanu. Tomēr pagaidām nav zināms, vai visi šie cilvēki bija ar vīrusu jau kongresā vai koronavīruss iegūts pēc kongresa. Savukārt viens saslimšanas gadījums ir ārpus kongresa dalībnieku vidus.

Tāpat LFF informē, ka Staiceles nometnē atradusies viena kongresa dalībnieka atvase. Šis kongresa dalībnieks ir viens no pieciem, kuriem konstatēts Covid-19.

Par visiem šiem un saistošajiem apstākļiem ir informēti SPKC profesionāļi sekmīgai epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanai. Abos attiecīgajos virslīgas klubos jau ir veiktas centralizētas COVID-19 pārbaudes un visi rezultāti jau ir apkopoti. Citi jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti. Noteiktā secībā tiek testēti arī pārējo virslīgas klubu spēlētāji un oficiālās personas, kā arī sacensību tiesneši.

Kā to paredz SPKC norādes un LFF organizēto sacensību sanitārais protokols, visas četras personas uz nepieciešamo periodu atrodas pašizolācijā. Papildus tam pēc LFF pieejamās informācijas līdz šim veiktajās pārējo LFF 3. jūlija kongresa dalībnieku (LFF biedri, viesi, tehniskais personāls, vēlēšanu kandidāti) pārbaudēs konstatēts vēl viens COVID-19 saslimšanas gadījums.

Tāpat konstatēts, ka vienas saslimušās personas ģimenes piederīgais piektdien atradies FS "Metta" kluba treniņnometnē LFF mācību un treniņu centrā "Staicele". Pēc konsultācijām ar attiecīgajām iestādēm, kā arī izvērtējot FS "Metta" plašo preventīvo un drošības pasākumu klāstu, kas tiek nodrošināts akadēmijas jauniešiem, saslimšanas riski bija vērtējami kā zemi. Neskatoties uz to, persona tika operatīvi atbrīvota no tālākas dalības nometnē un tai tika nodrošināta nepieciešamā pārbaude, kamēr pārējo nometnes dalībnieku vecāki tika informēti par nepieciešamību turpmāko periodu rūpīgi sekot līdzi savu atvašu pašsajūtai, nepieciešamības gadījumā veicot arī pakārtotās SPKC rekomendētās darbības. Pārbaudēs ģimenes piederīgajam saslimšana netika konstatēta.

Visos virslīgas klubos ceturtdien, piektdien un turpmākajās dienās tiek veiktas centralizētas COVID-19 pārbaudes. Pēc informācijas saņemšanas par COVID-19 saslimšanas gadījumu vienai personai, kas 3. jūlijā apmeklēja LFF kongresu, LFF tūlītēji organizēja gan kongresa rīkošanā iesaistīto, gan neiesaistīto LFF darbinieku testēšanu, kā arī tika veiktas pārbaudes LFF valdes locekļiem, norāda LFF. Operatīvā kārtā veiktās šo cilvēku pārbaudes pozitīvas analīzes nenesa.

Paralēli LFF uzsāka kongresā klāt bijušo LFF biedru, tehnisko darbinieku un viesu apziņošanu, aicinot izmantot iespēju veikt valsts apmaksātās pārbaudes. Tāpat LFF savus spēkus koncentrēja LFF organizēto sacensību sanitārā protokola tālākai ievērošanai, sniedzot konsultatīvo un organizatorisko atbalstu virslīgas klubiem un to testēšanā, lai iespējami ātri nodrošinātu pēc iespējas drošākus apstākļus virslīgas čempionāta turpināšanai.

Jau ziņots, ka trešdien, 8. jūlijā, pozitīvs Covid-19 tests konstatēts Guntaram Indriksonam, kurš kandidēja uz vietu LFF valdē un klātienē apmeklēja LFF kongresu. Indriksons par saslimšanu ar Covid-19 informēja sociālajos tīklos.

"Pēc SPKC teiktā, bīstams esmu visiem, ar ko biju kontaktā (tuvāk par 2 m un ilgak par 15 min) kopš sestdienas 04.07.," ierakstā norāda Indriksons. LFF uzreiz pēc notikušā izplatīja paziņojumu, aicinot Covid-19 testus veikt visus 3. jūlija kongresa dalībniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!