Šā gada decembrī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) katru dienu saņem vidēji tūkstoš iesniegumu par veco PSRS pasu maiņu pret Latvijas nepilsoņu pasēm, kas ir apmēram divas reizes vairāk nekā vidēji gadā.
Taču neskatoties uz to, ka iesniegumu skaits ir būtiski pieaudzis un PMLP darbinieki nespēj visus iesniegumus izskatīt, PMLP vajadzīgos dokumentus aicina iesniegt vēl aktīvāk. Pēc pārvaldes prognozēm, līdz 2000.gadam pases nebūs apmainījuši aptuveni 70 000 nepilsoņu.

Jau vairākkārt vēstīts, ka 31.decembris ir pēdēja diena, kad nepilsoņi var apmainīt vecās pases. Pēc šī termiņa beigām nepilsoņi kļūs par ārvalstniekiem, kuriem, lai dzīvotu Latvijā, būs nepieciešama uzturēšanās atļauja.

Pēc 2000.gada iestāšanās pases varēs apmainīt tikai tad, ja nepilsoņiem būs attaisnojošs iemesls, kas varētu būt atrašanās medicīnas vai brīvības atņemšanas iestādēs, invaliditāte, darbs uz kuģa, kas atrodas ilgstošā reisā. Par attaisnojušu iemeslu uzskatīs arī to, ka iesniegums nepilsoņa pases saņemšanai pārvaldē ir saņemts līdz 31.decembrim.

Nepilsoņu pases sāka mainīt 1997.gada pavasarī, kad bija vērojama liela interese. Jau pēc gada interese par pasu apmaiņu mazinājās - mēnesī PMLP apmainīja aptuveni 12 - 13 tūkstošus pasu.

Šā gada novembra beigās izskanēja iespēja, ka pasu apmaiņas termiņu varētu pagarināt, jo pases nebija apmainījuši vairāk nekā 100 000 cilvēku. Tomēr vēlāk PMLP un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš paziņoja, ka pasu apmaiņas termiņš netiks pagarināts, jo šim darbam bijis pietiekami daudz laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!