Latvijas likumdošanā nepārņemto Eiropas Savienības (ES) direktīvu skaits kopš gada sākuma pieaudzis divas reizes un visvairāk - 25 nepārņemtas direktīvas ir Satiksmes ministrijas pakļautībā esošajās nozarēs, otrdien valdības sēdē ziņoja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji.
Salīdzinot ar iepriekšējo situāciju, kad TM 2006.gada 31.janvārī valdību iepazīstināja ar līdzīgu ziņojumu, klāt nākušas 22 nepārņemtas direktīvas un kopumā šobrīd Latvijas likumdošanā nav pārņemtas 36 ES direktīvas.

Par 10 direktīvu neieviešanu vai ieviešanu nacionālajā tiesību sistēmā nepienācīgā kārtā Eiropas Komisija pret Latviju jau ir sākusi Eiropas Kopienu dibināšanas līgumā paredzēto pārkāpumu procedūru.

Salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, Latvijas šobrīd atrodas vairs tikai 6.vietā direktīvu pārņemšanas ranga tabulā. Salīdzinot ar iepriekš publicētajiem rezultātiem, Latvijas progress direktīvu pārņemšanas deficīta samazināšanā ir mazinājies, jo 2006.gada 4.janvārī Latvija ieņēma 3.vietu, norāda TM.

Salīdzinot ar iepriekšējā pārskata perioda datiem, var secināt, ka nepārņemto ES direktīvu skaits ar iestājušos pārņemšanas termiņu ir ievērojami palielinājies.

Tas nozīmē, ka par attiecīgo valsts izpildes pasākumu īstenošanu atbildīgajās institūcijās netiek pietiekami efektīvi plānots darbs, kas saistīts ar direktīvu pārņemšanai nepieciešamo normatīvo aktu projektu savlaicīgu izstrādi un virzību. Par to liecina arī apstāklis, ka nepārņemto direktīvu saraksta lielākā daļa ir konstanti nemainīga – tajā atrodas direktīvas, kas jau arī iepriekš vairākkārt bijušas starp nepārņemtajām direktīvām, uzsver TM.

TM ziņojumā iekļauta informācija par visām nepārņemtajām ES direktīvām – gan par tām, kuru pārņemšanas termiņš jau iestājies, gan par tām, kuru pārņemšanas termiņa iestāšanās vēl tikai sagaidāma nākotnē.

No informatīvā ziņojumam pievienotā nepārņemto direktīvu saraksta izriet, ka ir pavisam 58 direktīvas, kuru pārņemšanas termiņa iestāšanās sagaidāma nākotnē – tuvāko divu gadu laikā.

Kaut arī šo direktīvu pārņemšanas beigu termiņš vēl nav pienācis, TM aicina veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu savlaicīgu ES direktīvu pārņemšanu, lai izvairītos no jaunu pārkāpumu procedūru uzsākšanas pret Latviju.

Visvairāk – 25 nepārņemto ES direktīvu ir Satiksmes ministrijas pakļautajās nozarēs, turklāt 13 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies, informēja TM. Bet Zemkopības ministrijas pakļautībā esošjās nozarēs nav pārņemtas 19 direktīvas, no kurām 9 direktīvu pārņemšanas termiņš jau iestājies.

Desmit nepārņemtas direktīvu ir Ekonomikas ministrijas pakļautajās nozarēs, deviņas Veselības ministrijas pakļautība esošajās nozarēs un septiņas Vides ministrijas un Finanšu ministrijas pakļautībā esošajās nozarēs.

Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošajās nozarēs nav pārņemtas 6 direktīvas, Labklājības ministrijas pakļautībā esošajās nozarēs nav pārņemtas četras direktīvas, TM pakļautībā esošajās nozarēs jāpārņem vēl trīs direktīvas, Izglītības un zinātnes ministrijai vēl divas, bet Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam pakļautajās nozarēs uz šo brīdi jāpārņem viena ES direktīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!