Foto: DELFI

Divu mēnešu laikā e-veselības sistēma kļūs par "palīgu, nevis šķērsli" mediķiem, solīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa atzina, ka nav apmierināta ar to, kādā ātrumā e-veselības sistēma strādā, īpaši tāpēc, ka pagājuši jau četri mēneši, kopš e-veselības sistēmas obligātās lietošanas sākuma.

Vienlaikus ministre norādīja, ka patlaban visi spēki tiekot veltīti tam, lai uzlabotu e-veselības ātrdarbību, kas ir īpaši svarīgi, jo no nākamā gada 1.janvāra sāks darboties valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kurā tieši e-veselība būs tā, kas nošķirs tos, kuriem pienākas valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, no tiem, kuriem par pakalpojumiem būs jāmaksā.

Čakša uzsvēra, ka Veselības ministrijai (VM) ir skaidrs, kas vēl jādara, lai uzlabotu e-veselības darbību - patlaban tiek palielinātas jaudas, turklāt eksperti "strādā dienu un nakti". Sistēmas darbības uzlabošanai piesaistīti arī starptautiski eksperti, kuri strādā ar lielām sistēmām. "Iedomājieties sistēmu, kas izplānota pirms desmit gadiem, pilnīgi uz citiem domāšanas ātrumiem, uz citiem apjomiem [..], līdz ar to mēs ļoti daudz lietas adaptējam," sacīja Čakša.

Runājot par iespējamajiem ģimenes ārstu protestiem, Čakša norādīja, ka VM ir ciešā kontaktā ar ģimenes ārstiem un uzklausa ārstu iebildumus. VM esot vesels saraksts ar darbiem, kurus ieteikuši ģimenes ārsti un slimnīcas. Arī pati ministre aktīvi iesaistoties e-veselības sistēmas darbības uzlabošanas labāko risinājumu meklēšanā.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās e-veselības sistēmā ir novērojami bieži darbības traucējumi. NVD pārstāve Evija Štālberga skaidroja, ka sistēma tika projektēta pirms desmit gadiem un daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc tagad sākta tās pilnveide, kā rezultātā rodas traucējumi.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija paziņoja, ka ārstu pacietība darbā ar e-veselības sistēmu ikdienas trūkumu un traucējumu dēļ zūd, kā rezultātā biedri sākuši aicināt asociāciju organizēt protesta akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!