Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērnā gada nogalē novērotā tendence sabiedrības noskaņojumam uzlaboties saglabājusies arī 2013.gada janvārī. Iedzīvotāji arī biežāk uzskata, ka uzlabojas ekonomiskā situācija un mazāk kritiski vērtē savas ģimenes materiālo situāciju, secināts jaunākajā „DNB Latvijas barometra” pētījumā.

Prognozējot, kā ekonomiskā situācija varētu mainīties turpmākā gada laikā, pozitīvas prognozes - 29% - sniegtas biežāk nekā negatīvas -16% un tas ir kopumā optimistiskākais vērtējums kopš „DNB Latvijas barometra" pētījumu sākuma 2008.gadā.

Vērtējot izmaiņas, kas šobrīd notiek Latvijas ekonomikā, 2013.gada janvārī nedaudz biežāk nekā 2012.gada izskaņā teikts, ka situācija uzlabojas. Decembrī to apgalvojuši 19%, bet šā gada janvārī - 20%.

Tiesa, uz pasliktināšanos joprojām norādīts nedaudz biežāk nekā uz uzlabošanos - pērn novembrī uz to norādījuši 28%, bet decembrī un šā gada janvārī - 24% respondentu. Ja 2012.gada oktobrī atbildes „drīzāk slikts" un „ļoti slikts" atzīmēja kopumā 64% aptaujāto, tad 2013.gada janvārī tā domāja 55%.

Pētījuma autori norāda, ka kopš 2012.gada oktobra nedaudz pieauguši gan kopējā noskaņojuma, gan tagadnes un nākotnes vērtējuma indeksi, turklāt nedaudz uzlabojušies ir arī visi atsevišķie indikatori - ekonomiskā un ģimenes materiālā stāvokļa, kā arī valdības darba un izredžu atrast labu darbu vērtējums. Janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, nedaudz krities kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss.

Tā, lūgti novērtēt situācijas attīstību Latvijā kopumā, 2013.gada janvārī iedzīvotāji nedaudz biežāk, nekā 2012.gada decembrī teikuši, ka situācija attīstās nepareizi. Pērn decembrī to apgalvojuši 50%, bet janvārī - 54%, un nedaudz retāk viņi apgalvojuši, ka situācija attīstās pareizi - decembrī - 28%, janvārī - 26%.

Tāpat 2013.gada janvārī iedzīvotāji snieguši nedaudz mazāk kritisku savas ģimenes pašreizējā materiālā stāvokļa vērtējumu, nekā 2012.gada nogalē - janvārī nedaudz retāk teikts, ka stāvoklis ir slikts - decembrī to apgalvojuši 39%, bet janvārī jau 37%. Nedaudz biežāk apgalvots, ka stāvoklis ir labs - decembrī to teikuši 11%, bet janvārī - 13% respondentu.

Nedaudz optimistiskākas kļuvušas arī ģimenes materiālā stāvokļa izmaiņu prognozes. Kopš 2012.gada oktobra nedaudz kāpis to respondentu īpatsvars, kuri uzskata, ka stāvoklis pēc gada būs uzlabojies. Oktobrī to teikuši 19%, novembrī - 21%, decembrī - 22%, bet janvārī - 23%. Nedaudz krities kritisko prognožu īpatsvars - oktobrī - 16%, novembrī - 15%, decembrī - 14% un janvārī - 13%.

Lai arī iespējas Latvijā atrast labu darbu joprojām tiek vērtētas ļoti kritiski, pēdējo mēnešu laikā pesimistisko atbilžu īpatsvars nedaudz mazinājies. Oktobrī tā teicis 71%, novembrī - 69%, decembrī - 67% un janvārī - 65%.

Kā liecina „DNB Latvijas barometra" janvāra dati, nedaudz uzlabojies arī valdības darba vērtējums - 2013.gada janvārī nedaudz biežāk nekā 2012.gada nogalē iedzīvotāji norādīja, ka ir ar to apmierināti. Novembrī - 20%, decembrī - 23% un šā gada janvārī 24%, bet nedaudz retāk - ka neapmierināti. Novembrī - 74%, decembrī - 70% un janvārī - 69%.

DNB Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!