Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzņēmumam "Dobeles dzirnavnieks" radušās aizdomas par maksātnespējas administratora Andra Bērziņa un Siguldas tiesas tiesneses Valijas Grebežnieces nelikumīgu darbību saskaņošanu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums vēsta, ka kāda zemnieku saimniecība palikusi lielajam graudu pārstrādātajam parādā naudu. "Dobeles dzirnavnieks" uzskata, ka tā vietā, lai parādu atdotu, uzņēmēji izmantojuši shēmu ar valsts amatpersonu līdzdalību, lai nauda nebūtu jāatdod.

Vidzemē "Dobeles dzirnavnieka" produkciju jau trīs gadus tirgoja zemnieku saimniecība "Zemzari". Taču saimniecība "Dzirnavniekam" palika parādā vairāk nekā 163 000 eiro. Raidījums vēsta, ka "Zemzari" grasījās sākt ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, un "Dobeles dzirnavnieks" paļāvās, ka zemnieku saimniecība parādus nokārtos. Taču tagad uzņēmums atklājis, ka zemnieku saimniecība ir iztukšota un nekas no tās nav palicis pāri, bet "Dobeles dzirnavnieks", kā arī citi - "Rīgas dzirnavnieks" un "Saldus labība", palikuši bešā.

Raidījums vēsta, ka "Zemzaru" īpašnieks Kaspars Liepiņš no uzņēmuma aizgājis, bet vērtīgākā "Zemzaru" manta nonākusi Liepiņa un viņa radinieku firmām.

"Dobeles dzirnavnieks" sūdzējās maksātnespējas administrācijā, jo uzskatīja, ka negodīgais plāns jau no sākta gala īstenots ar administratora Andris Bērziņa ziņu, vēsta raidījums. Bērziņš nav "Dobeles dzirnavniekam" rādījis "Zemzaru" glābšanas plānu. Uzņēmums uzskata, ka tas ir tāpēc, ka tur iekļauti pieci jauni lieli kreditori, kuri pēc "Dobeles dzirnavnieka" domām nemaz reāli nav. Maksātnespējas administrators Bērziņš šādu shēmu esamību noliedz.

Kad tika mainīta "Zemzaru" juridiskā adrese, šī lieta nonāca Siguldas tiesā, kur lietas skata tikai trīs tiesneses. Lieta nonākusi pie tiesneses Valijas Grebežnieces, jo viņa vienīgā specializējas maksātnespējas lietās. 3.jūnijā Grebežniece pieņēma lēmumu, ar kuru "Dobeles dzirnavnieks" zaudēja iespēju atgūt naudu.

Ģenerālprokuratūra noprotestēja Grebežnieces iepriekšējo lēmumu, "Zemzaru" lieta nonāca Augstākā tiesā. Tomēr pirms dažām dienām Grebežniece izskatījusi lietu bez pašas lietas, un ierosinājusi "Zemzaru" maksātnespēju, norāda raidījums.

Maksātnespējas administrācija saskata Bērziņa rīcībā pārkāpumus. Pēc "Nekā personīga" intereses Siguldas tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Maija Andersone informēja, ka, lietai neatrodoties tiesā, Grebežniece nevarēja pieņemt lēmumu par "Zemzaru" maksātnespēju. Siguldas tiesas priekšsēdētāja vērsīsies tiesnešu disciplinārkolēģijā pret kolēģi Grebežnieci.

Raidījums vēsta, ka administrators Bērziņš kļūdījies vairākkārt, iepriekš policijā ierosināts kriminālprocess, tiesa atcēlusi viņu no kādas maksātnespējas lietas. Raidījums norāda, ka Bērziņš nāk no zvērināta advokāta, maksātnespējas administratora Aigara Lūša komandas, kurš vēl līdz pagājušā gada nogalei bija Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs un ilgu laiku Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs.

Raidījums atgādina, ka Siguldas tiesneses Grebežnieces iepriekšējos lēmumus maksātnespējas procesos sīki aprakstījis žurnāls "Ir". Pret žurnālu tiesā par goda un cieņas aizskaršanu vērsies maksātnespējas procesa administrators Māris Sprūds, kuram tiek piedēvēta liela ietekme nacionālās apvienības lēmumu pieņemšanā. Sprūds tiesai prasīja apķīlāt žurnāla izdevēja aktīvus, un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Una Melomeda šonedēļ apmierināja Sprūda prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!