Foto: EPA/LETA

Dobeles novada pašvaldība segs visus ar Jaunbērzes traģēdijā bojāgājušo bērēm saistītos izdevumus un sniegs psiholoģisko palīdzību cietušajiem un mirušo tuviniekiem, pavēstīja novada priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Viņš norādīja, ka "pašvaldība ir pārrunājusi visus ar traģēdiju saistītos jautājumus un nolēmusi pilnā mērā segt visus ar bērēm saistītos izdevumus – īpaši, runājot par ģimeni, kurā četri bērni zaudējuši māti. Dobeles pašvaldība ir gatava visiem nodrošināt gan psiholoģisko palīdzību, gan krīzes centra palīdzību, ja tāda ir nepieciešama. Nākotnē tiks skatīs, ko vēl var palīdzēt ilgtermiņā, īpaši ģimenei, kuras māte gāja bojā."

Spridzāns arī informēja, ka ir panākta vienošanās ar Auces novadu, ka Dobelē skatīs arī jautājumu, kas saistīts ar diviem bojāgājušajiem, kuri bija no šī novada.

Pēc Spridzāna teiktā, bērni, kuri traģiskajā negadījumā zaudēja māti, uz īsu laika periodu bija krīzes centrā, bet pašlaik atrodās pie tēva, turklāt palīdzēt atbraukusi arī mātes māsa. Pašvaldības vadītājs ar šo ģimeni esot pārrunājis jautājumus, kas saistīti ar tās tālāko dzīvi.

"Te nevar visus jautājumus lemt uzreiz, jo šīs briesmas vai nelaime ir liela, īpaši runājot par mazgadīgajiem bērniem. Līdz ar to mums ir jāpalīdz ģimenei un tēvam, kurš ir apņēmības pilns rūpēties par bērniem un viņus audzināt. Tāds ir arī sociālo dienestu un bāriņtiesas viedoklis," norādīja Spridzāns.

Dobeles novada pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka palīdzība nevar beigties īsā laika periodā. "Bērniem jāaug, un ģimene ar vienu apgādnieku noteikti prasīs nepārtrauktu pašvaldības ieinteresētību un palīdzību. Nevar visus jautājumus risināt kopā uzreiz, ir jāpārdzīvo izveidojusies nelaime – tīri emocionāli un psiholoģiski nebūtu daudzas lietas jārunā šodien. Pašvaldība palīdzēs visos jautājumos, ja viņi izteiks vēlmi un dome redzēs iespēju un vajadzību palīdzēt," teica Spridzāns.

Pēc viņa teiktā, saimniecība, kurā notika negadījums, darbu turpina, jo nodarbojas arī ar graudkopību un citām lietām. Spridzāns arī piebilda, ka saimniecība ir iesaistīta arī maksātnespējas procesā, līdz ar to juridiskā sadaļa nav pilnībā zināma.

Jau vēstīts, ka piektdienas pēcpusdienā tika saņemta informācija no Dobeles novada Jaunbērzes pagasta, kur zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki. Vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Divi cietušie bērni šobrīd turpina veseļošanos Bērnu Klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS), bet cietušais vīrietis - Dobeles slimnīcā.

Jaunbērzes pagasta pārvaldnieks Raimonds Sīpols teica, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības agrākais īpašnieks, kuram tā piederēja no 1999. gada līdz 2016. gada 13. aprīlim.

Valsts vides dienestā (VVD) skaidroja, ka gāzes noplūde notika, jo sabojājās pretvārsts uz vada, pa kuru no mēslu starpkrātuves pārsūknē šķidrmēslus. Kūtsmēsliem atrodoties slēgtā telpā, tajā veidojoties dažādas gāzes, no kurām galvenās ir metāns, amonjaka emisijas un sērūdeņradis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!