Bijušais politiķis Juris Dobelis, par kuru savā grāmatā "Iļģuciema pašpuikas stāsti" raksta skandalozais pašmāju uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, portālam "Delfi" apstiprināja, ka naudu savulaik no Krūmiņa saņēmis. Tā gan nav bijusi "reketa alga", bet alga par darbu, ko veicis pie uzņēmēja. Tikmēr Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK (NA) no uzņēmēja atklāsmēm norobežojas, sakot, ka vairs nav tā pati partija, kas agrāk.

Dobelis pastāstīja, ka deviņdesmito gadu sākumā strādājis pie uzņēmēja Krūmiņa. "Es neatceros, kas es skaitījos, vai konsultants vai padomnieks," teica bijušais politiķis. Darbu pie uzņēmēja Dobelis sācis pēc Krūmiņa aicinājuma. "Es biju cilvēks, ar ko daudzi gribēja iepazīties, runāt, Krūmiņš pie reizes darbu piedāvāja."

"Es braucu pie viņa kulturāli katru mēnesi uz "Man-tess", saņēmu naudu un parakstījos. Es parakstījos! Lai viņš parāda tos dokumentus! Nekāda neoficiālā maksāšana tā nebija," norādīja bijušais politiķis. "Es nenoliedzu to, ka es naudu saņēmu. Kāpēc man to noliegt, ja es to saņēmu oficiālā veidā ar visu parakstīšanos."

Viņš vērš uzmanību, ka laikā, kad strādājis pie Krūmiņa, kas aptuveni varētu būt 1993.-1994. gads, viņš nemaz nevarēja būt "tēvzemietis". LNNK vien 1997. gadā apvienojās ar apvienību "Tēvzemei un Brīvībai", izveidojot jaunu partiju – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. "Es nekādi nevarēju būt tēvzemiešu izbīdīta persona," skaidroja Dobelis, piebilstot, ka tajā laikā nebija ne Saeimas, ne Augstākās padomes deputāts.

Jautāts, vai strādājis attālināti, ja katru mēnesi bijis jābrauc uz "Man-tess", bijušais politiķis norādīja, ka viņam bija brīvais darba laiks. "Mēs šad un tad tikāmies, izrunājamies par vienu, otru, trešo [lietu]," atceras Dobelis. Tikušies gan "Man-tess" telpās, gan citur. "Mums bija normālas darba attiecības. Nosaukt to par reketu? Viņš kaut ko ir sajaucis."

"Krūmiņam ir raksturīgi visu savākt kopā un pēc tam dažādos veidos laist ārā," uzsvēra bijušais politiķis. "Lai viņš dara! Es pateikšu godīgi, man ir pilnīgi vienalga. Vienīgais vajadzētu vēsturiskos faktus atcerēties, tas varbūt viņam ir grūti."

Savukārt NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norobežojas no Krūmiņa rakstītā. "Mēs neesam īsti vairs tā partija, par ko ir mēģinājis runāt Krūmiņa kungs," portālam "Delfi" teica Bērziņš, akcentējot, ka pēc partiju "Visu Latvijai!" un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK apvienošanās ir mainījusies gan partijas vadība, gan politiķi. Līdz ar to partijas līdzpriekšsēdētājs atturas komentēt uzņēmēja apgalvojumu.

"Ja Krūmiņa kungam šķiet, ka tas tā ir bijis, tad viņam ir tiesības vērsties tiesībsargājošajās iestādēs un sniegt šo informāciju," sacīja Bērziņš.

"Atcerēsimies, ka Krūmiņa kungam pašam ir pret viņu uzsākts kriminālprocess. Tāpēc ir jautājums, vai viņa komentāri nav ar mērķi novērst uzmanību no tā procesa, kas norit šobrīd," skandalozā uzņēmēja memuāru atklāsmju motivāciju ieskicēja Bērziņš.

"Delfi" jau ziņoja, ka 12. decembra, vakarā restorānā "Bibliotēka No.1" pulcējās pašmāju uzņēmēja Krūmiņa draugi, ģimenes locekļi, paziņas un citi, lai atzīmētu miljonāra memuāru "Iļģuciema pašpuikas stāsti" iznākšanu. Grāmatas prezentācijā Krūmiņš pastāstīja, ka grāmatu veltījis saviem bērniem un mazbērniem, un gandrīz visi viņa tuvākie ģimenes locekļi arī bija klāt lielajā dienā, kas uzņēmējam bija dubulti svētki – memuāru atvēršanai bija izvēlēta viņa 73. dzimšanas diena.

Ziņots, ka savā grāmatā Jūlijs Krūmiņš vienu nodaļu veltījis tēmai – valdības rekets. Tajā pamatā rakstīts par vienu politisko spēku – TB/LNNK. Tur uzņēmējs skaidro, ka, lai varētu turpināt veiksmīgi nodarboties ar biznesu, viņam katru mēnesi bijis jāmaksā 300 latus liela alga Dobelim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!