Foto: PantherMedia/Scanpix
Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) rektorei Dacei Markus piemērojis naudas sodu par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu, portālam “Delfi” sacīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča.

Norādot uz personas datu aizsardzības likuma prasībām, viņa gan atturējās konkretizēt uzliktā soda apmēru, taču piebilda, ka par šādu pārkāpumu likums ļauj uzlikt sodu robežās no 25 līdz 100 latiem.

Pie administratīvās atbildības rektore saukta par pedagoģijas doktora zinātniskā grāda izsniegšanu divām personām, jo attiecībā uz vēl pieciem šo grādu ieguvējiem ir iestājies noilgums.

Tā kā konkrēto lēmumu pieņēmis IKVD inspektors, tad to 10 dienu laikā Markus var apstrīdēt IKVD direktorei, kuras lēmums pēc tam pārsūdzams tiesā.

Jau vēstīts, ka RPIVA nav deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības pedagoģijā, jo RPIVA nav to augstskolu vidū, kas minētas Ministru kabineta noteikumos par "doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām", pēc pārbaudēm augstskolā secinājis IKVD. Tādejādi secināts, ka augstskolai, nebija tiesību piešķirt doktora grādus. Par promocijas padomes izveidošanu un grādu piešķiršanu augstskolās atbild zinātņu prorektors.

RPIVA septembra beigās saistībā ar šo pārkāpumu no amata atbrīvoja akadēmijas zinātņu prorektori Māru Marnauzu.

Jau vēstīts, ka starp astoņiem nelikumīgo doktora grāda ieguvējiem RPIVA ir arī Rīgas domes deputāte Baiba Brigmane (V), kura aizstāvējusi promocijas darbu "Pieaugušo pašpieredzes veidošanās mācīšanās procesā" un ieguvusi doktora grādu pieaugušo pedagoģijā.

Tāpat grāda ieguvēju vidū ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa, kura aizstāvēja promocijas darbu "Liepājas muzikāli dramatiskā teātra baleta pedagoģiskā un mākslinieciskā vērtība Latvijas kultūrā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!