Piektdien Doma laukumā notiekošās zemnieku protesta akcijas laikā pulcējās vairāki simti cilvēku. Protesta akciju negaidīti apmeklēja arī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), kurš paziņoja, ka neplāno pildīt zemnieku prasību atkāpties no amata, bet problēmas jārisina dialoga ceļā.

imageFoto galerija

Piektdien zemnieku protesta akciju apmeklēja arī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. Viņš skaidroja, ka esot bijis Varakļānos, kur notika Meža dienas, bet vakarā paspējis atgriezties, lai piedalītos protesta pasākumā Doma laukumā. Roze žurnālistiem uzsvēra, ka neplāno paklausīt daudzu zemnieku aicinājumam atkāpties no amata.


"Jebkurā gadījumā demisija ir atkāpšanās no atbildības," sacīja Roze, norādot, ka sabiedrības viedoklis ir jāņem vērā, tomēr vienlaikus ir jāpastāv "dialogam starp valsti un nozari".

Viņš arī pauda viedokli, ka Latvijas piensaimniecībai ir nākotne un ka tā Latvijā var pastāvēt.

Roze uzskata, ka zemnieku prasībās ir daudz savstarpēji izslēdzošu faktoru, tādejādi nav iespējams nonākt pie kompromisa. Pēc atbildēm žurnālistiem Roze bija spiests uzsākt diskusijas ar zemniekiem, kuri viņam asi vaicāja par piešķirtās naudas apjomiem piensaimniecībai, zemkopības nozares noteikšanu kā prioritāti un citiem jautājumiem.

Patlaban Doma laukumā atrodas vairākas piena cisternas, no kurām tiek dalīts piens. Portāls "Delfi" novēroja, ka īsi pirms piena saņemšanas cilvēku vidū sākās satraukums , burzma, savstarpēji pārmetumi par līšanu bez rindas un grūstīšanās, tomēr galu galā piena sadale notiek mierīgi un piens tiek liets speciāli šim pasākumam sagatavotās plastmasas pudelēs.

Viens no protesta akcijas rīkotājām Dace Pastare sanākušajiem atgādināja, ka zemnieki saņem minimālo cenu vai pat mazāku, nekā tiem pienākas, savukārt pircēji veikalā pārmaksā.

Pastare uzsvēra, ka problēmas piensaimniecībā rada politiķu nevēlēšanās veidot ilgtermiņa perspektīvu piensaimniecībā. "Ar runām Rīgā, ar darbiem aizkrāsnē," viņa raksturoja politiķu rīcību.

Pastare paredzēja, ka pašreizējos apstākļos izdzīvos tikai dažas piensaimniecības. Viņa veltīja skarbus vārdus gan Mārtiņam Rozem, gan arī ZZS. Viņa arī izteica cerību, ka sanākušie, kuri piepilda visu Domu laukumu, ir ieradušies, lai atbalstītu zemniekus, nevis piena dēļ. Uz to pilsētnieki atzinīgi atsaucās.

"Nekad nebūtu gaidījusi tādu atbalstu un tādu cilvēku daudzumu," sacīja Pastare.

Patlaban piena izdāļāšana Doma laukumā norit ļoti klusā atmosfērā.

Protesta akcijā piedalās zemnieki no dažādiem Latvijas rajoniem, pasākuma dalībnieki tur rokās plakātus, no kuriem liela daļa veltīti zemkopības ministram Mārtiņam Rozem personīgi - "Ar Dievu, Mārtiņ!", "Valdība un Roze tik tālu mūs ir noveduši", ko papildina zīmējums, kurā redzams kā zemnieks izlej pienu. Citā pausts "Roze: nebūs zemnieku, nebūs problēmu!" vēl citā " "Dziļas sēras" Latvijas piensaimniecībai".

Portāls "Delfi" novēroja, ka pasākumu apmeklējuši arī daži politiķi, tostarp, ZZS Saeimas deputāts Andis Kāposts, kas pirms daudziem gadiem, kad vēl nebija deputāts, vadīja zemnieku protesta akcijas. Viņš lauksaimnieku vidū izpelnījās asu kritiku, lai arī pats teicās, ka atbalstot protesta akciju. Zemnieki pret viņa teikto kā arī ZZS izturējās noraidoši, skarbi uzdeva jautājumus, prasot "konkrētas atbildes".

Zemnieku piemājas saimniecības "Ievāji" zemnieks Elmārs Sparāns portālam "Delfi" sacīja, ka to, vai šī akcija mainīs zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) un valdības nostāju, viņš nevarot paredzēt, tomēr akcijas mērķis ir likt atcerēties par zemniekiem. "Parādīt valdībai, ka mēs esam ne tikai ražotāji, bet arī gribam kaut kādas perspektīvas… (..) vismaz viņi sapratīs, ka mēs esam atbraukuši, ka neesam inerti," sacīja Sparāns. Viņš norādīja, ka problēmas piensaimniecībā ir visas valdības problēmas , tomēr "principā Rozes kungam būtu jāatbild, jo viņš tajā sfērā strādā".


AS "Trikāta" šoferis Jānis Bīriņš portālam "Delfi" skaidroja, ka kopumā abās mašīnās ir atvestas aptuveni trīs tonnas piena. Bīriņš vēl nevarēja pateikt, vai būs kāds limits piena izsniegšanā katram iedzīvotājam.

Bīriņš nevarēja pateikt, cik daudz zemnieku varētu ierasties uz šo akciju, bet viņš norādīja, ka ik dienā zemniekiem esot daudz darba, kas varētu kādu no viņiem arī atturēt no dalības protesta akcijā.

Jau vēstīts, ka zemnieki Doma laukumā piektdien plkst. 16 rīko protesta akciju, lai atgādinātu par krīzi piensaimniecībā un, viņuprāt, Zemkopības ministrijas un zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) bezdarbību problēmu risināšanā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!