Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien izskatīs deputāta Igora Pimenova (S) ētikas kodeksa pārkāpuma lietu, kas ierosināta pēc deputāta Jāņa Dombravas (NA) iesnieguma, kurā viņš norādījis, ka Pimenovs savos izteikumos Latvijas Radio "publiski slavinājis Padomju Savienību".

5. septembrī Dombrava ar Pimenovu piedalījies Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā". Kā deputāts norāda savā iesniegumā, diskusijas tēma bija par nepieciešamību aizliegt PSRS simbolikas publisku izmantošanu.

"Mani pārsteidza, ka raidījuma laikā Pimenovs daudzkārt slavēja Padomju savienību, tās simboliku un okupācijas karaspēku, un centās attaisnot PSRS, mazinot tās pastrādāto noziegumu nozīmīgumu," skaidro Dombrava.

Deputāts savā iesniegumā iekļāvis vairākus Pimonova citātus no raidījuma, tostarp: "Atcerēsimies par to, ka jebkurš aizliegums, jebkuram aizliegumam jābūt lietderīgam, un jādomā par sekām. Mēs varam vienkārši aizvainot konkrētus Latvijai piederīgus cilvēkus, aizliedzot šādu vai tādu rīcību. Mēs varam aizvainot cilvēkus, kuri vienkārši uzskata sarkano karogu, sirpi un āmuru par savu nacionālo simboliku. Tā ir, un viņi nav nekādi šovinisti, viņi vienkārši dzīvo Latvijā."

Dombrava savā iesniegumā atsaucas gan uz Krimināllikumu, gan uz Satversmes preambulu. Tāpat viņš aicina Saeimas komisiju izvērtēt, vai Pimenova izteikumi nenonāk pretrunā ar Saeimas ētikas kodeksu, kas nosaka, ka deputāts godprātīgi ievēro svinīgajā solījumā pausto apņemšanos, ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktos.

Tāpat Saeimas ētikas kodekss nosaka, ka "deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju".

Vienlaikus Dombrava aicina komisiju izvērtēt, vai Pimenova izteikumos nav saskatāms Krimināllikuma 74.1 panta "Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana" pārkāpums, un nepieciešamas gadījumā aicina vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Plānots, ka Pimenova lieta komisijas sēdē tiks izskatīta trešdien, 26. oktobrī. Tajā piedalīsies gan Dombrava, gan Pimenovs.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu komisija var pieņemt vienu no šiem lēmumiem: izteikt deputātam mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai arī ierosināt Saeimai liegt deputātam runāt Saeimas sēdē un sagatavot attiecīgu Saeimas lēmuma projektu; ierosināt Saeimai izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas sēdēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!