Foto: LETA

Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) rosina atteikties no nepieciešamības partijai samaksāt 1400 eiro drošības naudu par kandidēšanu Saeimas vēlēšanās, tās vietā nosakot prasību līdz ar kandidātu sarakstu iesniegt ne mazāk kā 500 vēlētāju parakstus.

Dombrava skaidroja, ka savulaik drošības nauda tika noteikta, lai atsijātu nopietnākus kandidātu sarakstus no nenopietnāk noskaņotiem pretendentiem. Pašlaik šāds mehānisms nestrādā, jo šo naudas summu ir visnotaļ viegli savākt, atrodot vienu turīgu cilvēku. Tāpēc drošības naudas vietā politiķis piedāvā noteikt nepieciešamību savākt atbalstītāju parakstus, kas apliecinās, ka kandidātiem ir atbalsts pašu partijā vai sabiedrībā.

Parlamentārieša rosinājums paredz, ka katram parakstam ne agrāk kā divus mēnešus pirms kandidātu sarakstu iesniegšanas Centrālajā vēlēšanu komisijā jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra vai pašvaldības institūcijā, kura veic notariālas darbības, vai jābūt apliecinātam ar drošu elektronisko parakstu vai internetbankas klienta identifikācijas datiem īpaši šim nolūkam izveidotā elektroniskā pasta adresē.

Parakstu vākšanas lapās atzīmējams to vēlētāju, kuri parakstījušies par atbalstu viena nosaukuma kandidātu sarakstu iesniegšanai, vārds, uzvārds, personas kods un parakstīšanās datums.

Katrs vēlētājs drīkstētu parakstīties par atbalstu tikai viena nosaukuma kandidātu saraksta iesniegšanai. Ja vēlētājs parakstījies par atbalstu dažādu nosaukumu kandidātu sarakstu iesniegšanai, viņa paraksts svītrojams visos sarakstos, teikts politiķa iesniegtajā priekšlikumā.

Valdošās koalīcijas pārstāvji iepriekš šo likumprojektu rosināja, lai tiktu pieņemts līdzīga veida priekšlikums, kas paredzēs, ka partijām un partiju apvienībām, lai piedalītos arī Saeimas vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai vēl būs jāskata Saeimas vēlēšanu likuma grozījumiem uz otro lasījumu iesniegtie priekšlikumi.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!