Foto: LETA
Jaunās valdības veidošanas modelis būs atkarīgs no apvienības "Vienotība" valdes lēmuma ceturtdien, kur premjera Valda Dombrovska iecerētā "2+2 modeļa" pieņemšanu varētu apgrūtināt "Pilsoniskās savienības" (PS) vēlme jautājumā par potenciālajiem partneriem panākt konsensusu, kas varētu novest arī pie veto uzlikšanas apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pieaicināšanai darbam valdībā, portālam "Delfi" atzina vairāki "Vienotības" līderi.

Premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") birojs šobrīd strādā pie sadarbības līgumu projektiem gan ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai" - TB/LNNK (VL-TB/LNNK), gan ar SC, portālam "Delfi" apstiprināja "Jaunā laika" (JL) vadītāja Solvita Āboltiņa un JL frakcijas priekšsēdis Dzintars Zaķis.

Par šiem dokumentiem arī paredzama lielākā diskusija ceturtdienas "Vienotības" valdes sēdē, jo, piemēram, PS pārstāvis Kārlis Šadurskis portālam "Delfi" trešdien atzina, ka ir ļoti skeptisks par SC aicināšanu valdībā, uzskatot, ka pietiekama būtu parlamentārā sadarbība. Viņš nenoliedza iespēju, ka varētu atkārtoties "Vienotības" veidošanās laikā piedzīvotais scenārijs, kad apvienībā netika uzņemti ne TB/LNNK, ne VL, jo pret katru no šiem spēkiem iebilda kāda no "Vienotības" kodola partijām. Tā rezultātā varētu izveidoties situācija, ka jaunajā valdībā strādā tikai "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), neslēdzot nekādus līgumus ne ar vienu citu politisko spēku, pieļauj Šadurskis.

Savukārt Zaķis portālam "Delfi" pauda, ka sadarbības līgumiem jābūt "maksimāli godīgiem", lai tie nebūtu izslēdzoši, jau sākotnēji kādam no iespējamiem parteriem nepieņemami. Šāds uzstādījums nonāk pretrunā ar, piemēram, Šadurska attieksmi pret potenciālajiem partneriem, kurš VL-TB/LNNK "2+2 modelī" redz ar ministru amatiem, bet SC - bez.

Āboltiņa prognozē, ka ceturtdien "Vienotības" valdei tomēr izdosies vienoties arī tad, ja tam būs nepieciešamas vairāku stundu diskusijas. Šādu pat cerību pauda Šadurskis, kurš nepieļāva iespēju, ka pretrunu dēļ "Vienotībā" varētu notikt kāda būtiska šķelšanās. Savukārt Zaķis portālam "Delfi" pieļāva, ka, visticamāk, ātrāk par piektdienu sadarbības līgumus izvērtēšanai iespējamajiem valdības veidošanas partneriem nemaz piedāvāt nevarēs.

Kā norāda vairāki "Vienotības" pārstāvji, šobrīd viņi paļaujas uz premjeru, kura rokās ir atbildība par valdības veidošanu. Premjera pārstāvētā "Jaunā laika" pārstāvji sola atbalstīt jebkuru Dombrovska izvēlēto nākamās valdības veidošanas modeli.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis trešdien portālam "Delfi" atzina, ka "zaļzemniekiem" joprojām nav iebildumu pret sadarbību ne ar vienu no potenciālajiem partneriem, taču atgādināja, ka viņam dotais partijas biedru mandāts nav mainīts un, ja sadarbība ietvers ministra amatu piešķiršanu, tad ir jārunā par koalīcijas, nevis sadarbības līgumu. "Kā tad tā būs – ministri viņiem valdībā ir, bet par nākamā gada budžetu varēs nebalsot," kā piemēru iespējamām problēmām minēja Brigmanis.

Savukārt SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs žurnālistiem trešdien sacīja, ka atbildi par "Vienotības" piedāvājumu "es varēšu sniegt dažas stundas pēc tam, kad būšu to saņēmis".

Politiķis uzsvēra, ka SC un "Vienotības" sarunās nekāds nākamais raunds nav sācies, jo vēl neesot skaidrības ar pirmo. Tāpēc viņš atteicās izteikt jebkādus vērtējumus vai prognozes par to, kāda varētu būt SC nostāja iespējamā sadarbības līguma jautājumā un par VL-TB/LNNK iesaistīšanu valdībā uz līdzīga pamata. Urbanovičs žurnālistiem vien norādīja, ka zinot "ko mani vēlētāji no manis gaida un ko viņi man nepiedos".

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Tomēr, tā kā SC un VL-TB/LNNK paziņoja par kategoriskiem iebildumiem sadarbībai valdībā, premjers nāca klajā ar piekšlikumu veidot "2+2 modeli", kad koalīcijas kodolu veidotu "Vienotība" un ZZS, bet abi pārējie partneri piedalītos valdības darbā uz sadarbības līguma pamata.

Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!