Foto: LETA
Partijas "Vienotība" dibināšanas sapulcē apstiprinātais premjera Valda Dombrovska plāns Latvijas attīstībai nākamo trīs gadu laikā paredz sasniegt zemāko bezdarba līmeni un labākos apstākļus ražošanas attīstībai un investīcijām Baltijā, kāpināt Latvijas starptautisko konkurētspēju, panākt ES valstu vidējos efektivitātes rādītājus valsts pārvaldībā, kā arī pielāgot izglītības sistēmu ražošanas attīstības vajadzībām, vēsta "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Dombrovskis arī kā vienīgais izvirzītais tika apstiprināts par "Vienotības" premjera amata kandidātu.

"Vienotība" sola, ka plānā piedāvātie "stabilas attīstības risinājumi palīdzēs nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar darbu un celt viņu atalgojuma līmeni, veicināt emigrējušo iedzīvotājus atgriešanos mājās, nodrošināt sociālā budžeta ilgtspēju cienīgām vecumdienām, samazināt birokrātiskās procedūras iedzīvotāju un uzņēmēju attiecībās ar valsti, kā arī garantēt Latvijas finansiālo neatkarību".

"Darbs Latvijas izaugsmei šodien politikā ir svarīgākā tēma. Godīgs un profesionāls darbs, kā galvenā vērtība, uz kuras pamata tiks veidota Latvijas iedzīvotāju labklājība, mūsu valsts stabilitāte un attīstība nākamajos gados," uzrunā partijas dibināšanas sapulcē pauda Dombrovskis. "Aktīvu darba tirgus pasākumu īstenošanas rezultātā darīsim visu, lai trīs gados nodarbinātība sasniegtu 70%, bet bezdarbs samazinātos zem 7%," uzsvēra premjers.

Tāpat Dombrovskis norādīja uz nepieciešamību noteikt prioritātes attiecībā uz atsevišķām jomām, kurās ar laiku nodokļi būtu samazināmi. "Tās būtu darbs, bērni, veselība, izglītība, zaļais dzīvesveids. Latvijai jāturpina būt relatīvi zemu nodokļu valstij, kurā nodokļu slogs ir ap trešdaļu no IKP. Tuvākajos trīs gados apņemamies nodrošināt nodokļu sistēmas stabilitāti, ieviešot moratoriju nodokļu paaugstināšanai," savā pauda premjers.

Viņš arī pauda uzskatu, ka ēnu ekonomikas apkarošana "ir ne tikai ekonomiskas, bet arī morālas kategorijas jautājums". "Mūsu mērķis ir samazināt ēnu ekonomiku uz pusi tuvāko triju gadu laikā," skaidroja Dombrovskis. Kā konkrētu mērķi attiecībā uz konkurētspējas novērtējumu premjers izvirzīja nepieciešamību Pasaules Bankas "Doing Business" indeksā no 27. vietas pērnajā gadā pacelties līdz 18. vietai 2014. gadā.

"Mūsu uzdevums ir turpināt parādīt "Vienotības" komandas profesionalitāti. "Vienotību" veidojošām partijām jāatsakās no vēlmes noteikt partiju kvotas iespējamo amatu sadalē, galvenais kritērijs nākošo ministru kandidātu izvirzīšanā būs profesionālisms. "Vienotībā" jābūt augstai konkurencei un atklātai sacensībai, lai pierādītu savas spējas tikt izvirzītam par ministra vai cita augsta amata kandidātu," norādīja Dombrovskis.

"Par "Vienotību" balsos tie, kuri novērtē mūsu paveikto valsts stabilitātei, un kuriem ir būtiska Rietumu vērtībās balstīta Latvijas izaugsme. Par mums savas balsis atdos arī tie, kuri nepaļausies uz politiskiem un ekonomiskiem eksperimentiem, un kuriem nav saistību balsot par oligarhu partijām. "Vienotības" vēlētājs zina, ka mēs nepieļausim kompromisus par mūsu valsts vēsturi un valodu, bet ar cieņu uztveram visus Latvijas iedzīvotājus, kuri visi kopā šodien veido Latvijas tautu un tās nākotni," klāstīja Dombrovskis.

Savukārt Dombrovska kolēģi no Igaunijas un Somijas – Andruss Ansips un Jirki Katainens – videouzrunās norādīja, ka Dombrovskis un viņa vadītā valdība divu gadu laikā paveikusi ļoti nozīmīgu darbu, lai izvestu valsti no krīzes uz izaugsmes un attīstības ceļa, vēsta Timrota.

"Pirms diviem gadiem pēc notikušā ar "Lehman Brothers" budžeta deficīts Latvijā bija tuvu 20%, taču tagad tas pēc dažām prognozēm būs 3,8% un nākamgad 2,5%. Tas nozīmē, ka valsts finanses Latvijā jau tagad ir labā stāvoklī. (..) Es vēlu visu labāko Valdim Dombrovskim un Latvijai," sacīja Ansips.

Savukārt Katainens atminējās, ka pirms pāris gadiem, kad krīze sāka pārņemt Latviju, viņš biju Somijas finanšu ministrs, un tolaik Somijas valdība domāja, kā gan Latvija spēs atgūties no krīzes. "Taču Latvija ir no labākajiem un fenomenālākajiem piemēriem tam, kā spēcīgs politiskais līderis var stingri pārvaldīt krīzes situāciju. (..) Dombrovskis ir parādījis spēcīgu līdera nostāju, viņš ir stingras fiskālās politikas piekritējs, kas ir uzticības pamats," videouzrunā sacīja Somijas premjers.

Jau vēstīts, ka sestdien, politisko partiju apvienības "Vienotība" līdzpriekšsēdētājiem Valkā parakstot trīs partiju – "Jaunā laika", "Pilsoniskās savienības" un "Sabiedrības citai politikai" – reorganizācijas līgumu, izveidota partija "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!