Foto: Valsts kanceleja
Latvijas premjera Valda Dombrovska (V) vārds tiek regulāri minēts starp potenciālajam Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidātam. Šobrīd premjera izredzes uz šo amatu tiek vērtētas kā vienas no vislabākajām starp pārējiem Eiropas līderiem, kas šo amatu vispār varētu uzņemties. Pats premjers gan "koķetē" - ja veiksies nākamajās Saeimas vēlēšanās viņa pārstāvētajai partijai "Vienotība", tad varētu palikt premjera amatā.

Premjers, runādams par saviem turpmākajiem plāniem un komentēdams savas Eiropas līmeņa amatu kandidēšanas izredzes,  lakoniski norāda, ka "tālākais būs atkarīgs no vēlētāju vērtējuma par manu darbu un atbalsta Saeimas vēlēšanās."

Premjera preses sekretārs Mārtiņs Panke skaidroja, ka premjers savas izredzes uz kādiem no ES vadošajiem amatiem šobrīd vērtē kritiski, un esot pilnībā koncentrējies uz Latvijas politiku. 

"Mana vārda pieminēšanu saistībā ar EK prezidenta amatu pirmām kārtām uzskatu kā atzinību un pagodinājumu Latvijai par iedzīvotāju un uzņēmēju paveikto izaugsmes atjaunošanai. Pašreizējā prezidenta Žozē Manuela Borrozu pilnvaru termiņš beigsies 2014. gada novembrī, tādēļ līdz reāliem lēmumiem saistībā ar jaunu kandidātu izvirzīšanu vēl atlicis samērā ilgs laiks. Šī iemesla dēļ nevēlos pārvērtēt savas izredzes šajā jomā. Pašlaik savu uzmanību esmu koncentrējis darbam Latvijas ekonomikas un labklājības izaugsmē vismaz līdz šī Saeimas sasaukuma pilnvaru beigām. Tālākais būs atkarīgs no vēlētāju vērtējuma par manu darbu un atbalsta vēlēšanās," portālam "Delfi" sacīja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Latvijas premjers Dombrovskis un Somijas premjers Jirki Katainens šobrīd ir divi reālākie un apspriestākie Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidāti, portālu "Delfi" informēja Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas (ETP) grupai tuvu stāvoša persona.

Avots portālam "Delfi" sacīja, ka Dombrovskis un Katainens abi šobrīd esot divi reālākie kandidāti, lai nākamgad kļūtu par EK prezidentu. "Dombrovska spēja izvest Latviju no krīzes ir viens liels viņa pluss. Otrs ir uzdrīkstēšanās un spēja ievest Latviju eirozonā, turklāt brīdī, kad tik daudziem ir bažas par eirozonas stāvokli - viņš ir izrādījis ticību Eiropas vienotajam projektam - tas ir līdera cienīgi. Godīgi sakot, viņš un Katainens ir centrālās figūras, kad tiek apspriests nākamais iespējamais prezidents."

"Vēl gan jāsagaida, kā beigsies vēlēšanas Vācijā un Eiropas Parlamentā, ja tur nenotiks dramatiskas izmaiņas, tad kandidāti varētu palikt Dombrovskis un Katainens. Kā svarīgs kritērijs būšot, cik labi kandidāts pratīs komunicēt ar sabiedrību, ne tikai ES valstu līderiem vien", atklāja partijas grupai tuvu stāvošā persona.

 EK prezidenta vēlēšanas notiks pēc nākamajā gada maijā paredzētajām EP vēlēšanām 2014.gada otrajā pusē.

EK prezidents amatā tiks ievēlēts uz pieciem gadiem. Pašreizējais prezidents, kopš 2009.gada, ir bijušais Portugāles premjers Žozē Manuels Barrozu.

Tāpat arī pirms pāris nedēļām partijas "Vienotība"  priekšsēdētāja Solvita āboltiņa intervijā Latvijas Radio  sacīja, ka "stāsti, ka Latvijas premjers Valdis Dombrovskis esot noguris, kā arī runas par premjera došanos uz Eiropu, esot mīti. Premjers, visticamāk, būs Vienotības premjera kandidāts arī nākamajās Saeimas vēlēšanās 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!