Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) ietekmīgākās politiskās partiju grupas Eiropas Tautas partijas (ETP) priekšsēdētājs Džozefs Dauls nosaucis savas partijas Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidātus. To skaits samazinājies no sešiem, līdz četriem un pretendentu vidū joprojām atrodas Latvijas ekspremjera Valda Dombrovska (V) vārds.

28.janvāra intervijā "Euractiv" Dauls kā šī brīža ETP kandidātus nosauc četru politiķu vārdus   - Somijas premjers Jirki Katainens, EK iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē, bijušais Luksembrugas premjers Žans Klods Junkers, kā arī Dombrovskis.

Iepriekš Dauls šajā sarakstā minēja arī EK iekšlietu un tieslietu komisāri Vivjenu Redingu, kā arī Īrijas premjeru Endu Keniju.

ETP savu kandidātu izvēlēsies martā partiju grupas kongresā Dublinā.

Jau ziņots, ka politikas apskatnieki prognozē, ka, visticamāk, EP gaidāmajās vēlēšanās maijā uzvaru gūs ETP. Šīs būs pirmās EP vēlēšanas, kurās EP vēlēšanu rezultāti ietekmēs arī EK prezidenta amata pretendenta izvēli, to nosaka Lisabonas līgums.

Lisabonas līgums nosaka, ka Eiropas Padomei būs jāizvirza EK kandidāts uz balsojumu Eiropas Parlamentam. Padomei tas būs jādara, ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!