Foto: LETA

Argumenti pret Eiropas vienotās valūtas ieviešanu Latvijā ir emocionāli un nav ekonomiski pamatoti, šodien augsta līmeņa drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" jautājumu un atbilžu sesijā ārvalstu medijiem "Kādēļ cīnīties par eiro?" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Komentējot piektdien publicētos aptaujas rezultātus, kuri atklāj, ka sabiedrībā atbalsts pārejai no lata uz eiro sasniedzis rekordzemu līmeni, premjers sacīja, ka tam par iemeslu ir eirozonas krīze. "Par eirozonu mēs dzirdam tikai - krīze, krīze, krīze!"

Ministru prezidents uzskata, ka sabiedrības zemais atbalsts eiro ieviešanai nav iemesls, lai par šo jautājumu rīkotu tautas nobalsošanu. Premjers uzsvēra, ka Latvija jau rīkojusi referendumu par pievienošanos Eiropas Savienībai, kā arī nevienā no dalībvalstīm, kuras kopā ar Latviju pievienojās eirozonai un jau ir ieviesušas eiro, referendums nav rīkots.

Jautāts, vai Latvijai ir plāns "B" gadījumam, ja neizdodas izpildīt Māstrihtas kritērijus vai pati eirozona nebūs gatava paplašināties, Dombrovskis sacīja: "Patlaban mēs strādājam pie plāna "A"!"

Dombrovskis sacīja: lai sabiedrībai sniegtu ekonomiskus argumentus par vienotās valūtas ieviešanas priekšrocībām, tiks rīkota informatīva kampaņa. Tāpat Latvijai līdzēt varētu Igaunijas piemērs, jo saskaņā ar pēdējām aptaujām 71% igauņu atbalsta valsts dalību eirozonā.

Tāpat valdības vadītājs norādīja, ka eirozona pēdējā laikā spērusi soļus, kuri ļauj saskatīt "gaismu tuneļa galā". Tāpat Dombrovskis domā, ka "Latvijas modelis" krīzes pārvarēšanai joprojām ir atzīts pārējā Eiropā.

LETA jau ziņoja, ka šā gada augustā atbalsts Latvijas pārejai no lata uz eiro sasniedzis rekordzemu līmeni - to kopumā atbalsta vairs tikai 13% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Tas ir zemākais rādītājs kopš 2004.gada, kad pētījumu centrs SKDS sāka mērīt iedzīvotāju attieksmi šajā jautājumā. Saskaņā ar aptaujas datiem tikai 3% iedzīvotāju augustā pāreju uz eiro atbalstīja pilnībā, bet 10% to vērtē kā drīzāk atbalstāmu.

Jau ziņots, ka Latvija eiro vēlas ieviest no 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!