Foto: F64
Finanšu ministram Eināram Repšem (JL) bija tiesības paust savu viedokli, ar Finanšu ministrijas (FM) preses dienesta starpniecību izsūtītā speciālā paziņojumā presei izsakot atbalstu premjeram un partijas biedram Valdim Dombrovskim (JL) un aicinot iedzīvotājus balsot par viņu gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Šādu viedokli žurnālistiem otrdien pauda premjers.

Viņaprāt, Repšem bija tiesības paust savu viedokli, jo īpaši tāpēc, ka viņa paziņojumā uzsvērti finanšu jautājumi, kas viņam kā finanšu ministram ir svarīgi.

Vaicāts, vai šī rīcība nav uzskatāma par administratīvo resursu tērēšanu, uz ko norādījuši vairāki politikas vērotāji un eksperti, Dombrovskis atbildēja vienā teikumā: "Manuprāt, finanšu ministram ir tiesības paust savu viedokli."

Jau ziņots, eksperti atzīst - Repšes pirmdien ar FM ierēdņu starpniecību izplatītais preses paziņojums, aicinot iedzīvotājus balsot par Dombrovski, ir administratīvo resursu izmantošana partijas interesēs.

"Providus" pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka šī ir nepieņemama rīcība, jo finanšu ministrs ir amatpersona. Ministram jānodala sava darbība kā amatpersonai no sevis kā Latvijas pilsoņa, kuram rūp politika. Arī "Delnas" pētniece Līga Stafecka uzskata, ka Repše izmantojis valsts līdzekļus politiskajā darbībā, kamēr šāda veida aģitācijai būtu jānotiek caur partijas resursiem.

Savukārt Repše un viņa pārstāvji kategoriski noliedz, ka tiktu izmantots administratīvais resurss, lai arī elektroniskais pasts sūtīts no FM, turklāt nemaz netiek slēpts, ka tā sagatavošanā un izsūtīšanā palīdzējuši ierēdņi. Elektroniskā pasta noformējumā izmantoti FM rekvizīti.

Repšes preses pārstāvis Aleksis Jarockis apgalvoja, ka paziņojumu sagatavojis pats ministrs un kopā ar FM Komunikāciju nodaļu tas esot nosūtīts no ministra elektroniskās pasta adreses.

Jarockis uzsvēra, ka tas esot parasts preses paziņojums, kurā, līdzīgi kā citos, ministrs pauž savu viedokli par aktuālu tēmu. Tas nekādā mērā neesot uzskatāms par administratīvā resursa izmantošanu savā labā. "Viņam kā vēlētājam ir tiesības paust savu viedokli," vairākkārt sacīja ministra pārstāvis, gan nepaskaidrojot, kāpēc tas darīts, izmantojot no valsts līdzekļiem uzturētās FM Komunikācijas nodaļas starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!