Foto: LETA

Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta priekšlikuma koalīcijai meklēt ātrāku risinājumu brīvostu valžu locekļu nomaiņai un apņemšanās mainīt savu pārstāvi Rīgas brīvostā Olafu Pulku (V) premjers Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka katram ministram pašam jāizvērtē, vai viņš savam pārstāvim uzticas. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) patlaban savu pārstāvi Ēriku Škaparu (V) mainīt negrasās, tomēr atzīst, ka labāks risinājums būtu "nepolitiski valdes locekļi".

Premjers trešdien žurnālistiem izvairījās tieši atbildēt, vai "Vienotība" neliks šķēršļus Pavļutam, ja viņš mēģinās nomainīt "Vienotības" biedru Pulku, sakot, ka komentēt to varēs tikai tad, kad "no ministra puses būs konkrēts piedāvājums par pārstāvi".

"Tas ir katra ministra jautājums, kādus pārstāvjus viņš deleģē, vai viņš šiem pārstāvjiem uzticas un vai uzskata, ka tie spēj nodrošināt ministrijas viedokļa pārstāvību," sacīja Dombrovskis.

Premjers arī pauda, ka visiem četriem ministriju pārstāvjiem Rīgas brīvostas valdē būtu jākoordinē savas darbības, jo Spilves ostas zemes nomas līguma gadījumā tā neesot noticis, tāpēc "tas ļauj nodrošināt pašvaldības pārstāvjiem tādu balsojumu, kādu tie vēlas".

Dombrovskis arī izvairījās vērtēt iespējamo valsts pārstāvju nomaiņu Ventspils brīvostā, par kuras dažiem apšaubāmiem darījumiem, piemēram, luksusauto iegādi un mēģinājumu slēgt apjomīgu reklāmas līgumu ar vietējo laikrakstu "Ventas Balss", pēdējā laikā ziņojuši mediji. Ventspils brīvostas pārvaldē darbojas vairāki "Vienotības" un arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) ministru laikā deleģēti pārstāvji.

Dombrovskis piebilda, ka viņa ieskatā būtiskāks jautājums ir ostu pārvaldes modeļa pilnveidošana, par ko Satiksmes ministrijai ir dots uzdevums sagatavot priekšlikumus līdz 1.jūnijam.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V), kurš trešdien atgriezās no ilga komandējuma, patlaban negrasās mainīt ne savu pārstāvi Rīgas brīvostā Ēriku Škaparu (V), kurš arī nobalsoja par strīdīgo nomas līgumu, ne pārstāvi Ventspils brīvostā, premjera juridisko padomnieci Sandru Bukani, portālam "Delfi" sacīja Finanšu ministrijas (FM) preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Vilka ieskatā, optimālākais risinājums būtu depolitizēt ostu valdes, tomēr šobrīd viņam neesot pamata neuzticēties saviem pārstāvjiem, sacīja Jarockis. Viņš arī norādīja, ka Vilks uzskata – gan Pavļuta un Pulka, gan otrdien no amata Rīgas brīvostā atceltā Viestura Silenieka (ZZS) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) gadījumos galveno lomu spēlējot politiskās nesaskaņas.

Jarockis arī klāstīja, ka finanšu ministrs nevar iedziļināties katrā brīvostā pieņemtajā lēmumā, jo, "ja neuzticēties saviem pārstāvjiem, tad pašam būtu jāstrādā valdē". Tāpēc labākais risinājums būtu atteikties no politisko amatpersonu, arī no pašvaldībām, virzītajiem brīvostas valdes locekļiem, bet meklēt risinājumu, kā tur deleģēt profesionāļus, kas nemainītos ar katru jaunu valdību vai pašvaldību vēlēšanām, Vilka viedokli klāstīja FM pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Pavļuts, kuru ekonomikas ministra amatā virzīja Zatlera Reformu partija (ZRP), sagaida, ka sarunas koalīcijā par EM pārstāvja Rīgas brīvostā "Vienotības" deputāta Rīgas domē Olafa Pulka un citu valsts pārstāvju nomaiņu ostās nebūs vienkāršas.

Pavļuts uzskata, ka Pulks nepietiekami pārstāv valsts intereses Rīgas brīvostā, jo, lai arī viņš balsoja pret Rīgas brīvostas zemes Spilves pļavās iznomāšanu ar ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu saistītam uzņēmumam, tomēr sākotnēji esot pretojies šādai EM pozīcijai.

Rīgas brīvostas pārvaldniekam Loginovam daļēji piederošs uzņēmums ticis pie vērienīga zemes nomas līguma Rīgas brīvostā, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Ostai piederošajās Spilves pļavās investors iecerējis būvēt Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru nepilnu 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) vērtībā. Tādus solījumus saņēmusi Rīgas brīvosta, kas pagājušā gada 15.decembrī valdes sēdē atbalstījusi vērienīgā zemes nomas līguma slēgšanu. Potenciālais investors sola vairāk nekā 2700 darba vietu un piektajā darbības gadā pārkraut vismaz 180 000 konteineru.

Zemi vēlas nomāt SIA "Baltic Infrastructure Development", kas dibināta pērn 23.maijā. Tās īpašnieki paslēpušies aiz Singapūrā reģistrētas firmas. Loginovs pašreiz atrodas ārpus valsts, taču viņš nenoliedz, ka ir šī projekta viens no īpašniekiem.

Rīgas brīvostas valde vērsīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts ieņēmumu dienestā ar lūgumu vērtēt Loginova darbības.

Valdība otrdien pēc Sprūdža priekšlikuma atbrīvoja no amata ZZS biedru, Rīgas brīvostas priekšsēdētāja vietnieku Silenieku, kas līdz tam bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis brīvostā. Silenieks bija balsojis par zemes nomas līgumu, tāpat kā FM pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ēriks Škapars.

Viņu gan nav plānots atbrīvot no ieņemamā amata, jo FM nav bažu, ka bijušais "Jaunā laika" ģenerālsekretārs un pašreizējais "Vienotības" bloka deputāts Rīgas domē Škapars, nespētu ostas valdē nodrošināt "ministrijas pozīciju".

Valstij lielāko ostu valdēs ir četri pārstāvji, kurus iepriekš amatam izvirza Satiksmes ministrijas, FM, VARAM un EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!