Foto: LETA

Piesaistot konstitucionālo tiesību ekspertus, Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būtu jāvērtē, vai vispār organizēt otro parakstu vākšanas kārtu referendumam par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Partija "Vienotība" ir nākusi klajā ar aicinājumu CVK tomēr vērtēt ne tikai parakstu skaitu, bet arī iesniegtā likumprojekta atbilstību Satversmei, jo ne visas iniciatīvas šādā veidā būtu virzāmas," uzskata premjers.

Viņš akcentēja ka CVK ir tā institūcija, kas pieņem lēmumu par tālāko parakstu vākšanas organizēšanu, un tā šī jautājuma vērtēšanā varētu piesaistīt konstitucionālo tiesību ekspertus.

Dombrovskis pauda cerību, ka līdz parakstu vākšanas otrajam posmam nemaz nenonāks un valdībai nebūs jādomā, no kādiem līdzekļiem tam piešķirt naudu.

"Var tikai izteikt nožēlu, ka Saeimā ir ievilkušās diskusijas par grozījumiem referendumu likumā, kas varbūt šāda veida iniciatīvas arī būtu nobremzējis. Mēs zinām, ka likumprojekts ir vairākkārt ceļojis starp Saeimu un Valsts prezidenta kanceleju. Kamēr šī politiskā stīvēšanās ir notikusi, pa to laiku ir savākti paraksti kārtējam referendumam," teica Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ir izdevies savākt vismaz 10 000 cilvēku parakstu, lai CVK būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Viens no parakstu vākšanas organizatoriem Jurijs Petropavlovskis pavēstīja, ka notāri ir iesnieguši organizācijai "Par vienādām tiesībām" sarakstu ar parakstiem, ko plānots iesniegt CVK līdz 29.augustam.

Partija rosina iekļaut likumā normu, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, "kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu".

Savukārt pārejas noteikumos partija vēlas noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem no 2014.gada 1.janvāra. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!