Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) ir cerīgs, ka neviens Nacionālā apvienības (NA) frakcijas deputāts nestāsies pretī eiro un turpmākajos balsojumos atbalstīs Eiro ieviešanas likumprojektu. Šajā jautājumā būtisks ir arī opozīcijas atbalsts, jo eiro ieviešana ir pārāk būtisks jautājums un nevar atļauties par to spēlēt politiskas spēlītes.

Trešdien pēc piedalīšanās NA rīkotajā ekspertu diskusijā par eiro ieviešanas aspektiem Dombrovskis žurnālistiem teica, ka kopā ar Latvijas bankas un Finanšu ministrijas ekspertiem tajā izklāstījis argumentus, kas būtiski Latvijas ekonomiskajai un ģeopolitiskajai attīstībai līdz ar eiro ieviešanu, kā arī centies atspēkot pretargumentus, kas gan bieži nav bijuši pamatoti faktos. Premjers cer, ka koalīcijas partnerus būs izdevies pilnībā pārliecināt par labu eiro atbalstam.

"Mēs strādājam, lai jautājumā par eiro ieviešanu ir pilnīgs koalīcijas un Saeimas vairākuma atbalsts. Gribētos cerēt, ka tas [NA viedoklis par labu eiro ieviešanai] mums izdevies," teica premjers un norādīja, ka būtiskākie argumenti par labu eiro ieviešanai ir Latvijas pilnīgāka integrēšanās Rietumvalstu vidē, zemākas procentu likmes, izdevīgākiem darījumiem, neesot konvertācijai no latiem uz eiro un citi.

Dombrovskis arī norādīja, ka līdz lemšanai par Eiro ieviešanas likuma apstiprināšanu galīgajā lasījumā par atbalstu eiro ieviešanai atkārtoti runās arī ar opozīcijā esošajām Zaļo un zemnieku savienības un "Saskaņas centra" frakcijām. Viņš uzsvēra, ka ZZS ir piedalījusies, pieņemot līdzšinējos lēmumus par labu Latvijas ceļam uz Eiropas Savienību un eiro ieviešanai Latvijā, taču pašlaik, spēlējot opozicionāru lomu, atļaujas izspēlēt pretēju kārti un runāt par referenduma iniciēšanu eiro ieviešanas jautājumā, kas nozīmētu atteikties no iekļaušanās eiro zonā 2014.gadā.

"Mēs par šiem jautājumiem runājam arī ar opozīciju, jo tas ir valstiski stratēģisks jautājums. Valdības pienākums ir vest sarunas arī ar opozīciju par labu eiro ieviešanai 2014.gadā," teica Dombrovskis.

Savukārt NA pārstāve kultūras ministre Žaneta Jaunzeme Grende teica, ka Latvijā daudziem cilvēkiem informācijas trūkuma dēļ ir šaubas par eiro ieviešanas plusiem, trūkst argumentu gan par, gan pret to. Līdz šim plaša informācija par šo jautājumu ir izpalikusi.

Kā ziņots,vismaz pieci nacionālās apvienības Saeimas deputāti pauduši, ka nav pārliecināti, ka jābalso par eiro ieviešanu Latvijā, līdz ar to šī iecere varētu tikt apdraudēta. Apvienībā gan vēlāk uzsvēra, ka šim jautājuma plāno pieiet atbildīgi. Savukārt atsevišķi opozīcijas deputāti nolēmuši veidot "Lata atbalsta grupu", uzverot iedzīvotāju negatīvo attieksmi eiro ieviešanas jautājumā.

Arī Satversmes tiesas priekšsēdis Gunārs Kūtris iepriekš paudis uzskatu, ka tautai būtu jādod tiesības referendumā izteikties par tās nākotnei būtiskiem jautājumiem. Šādu atbildi viņš sniedzis Saeimas opozīcijas partijām, kuras lūdza viņam sniegt viedokli par iespēju rosināt tautas nobalsošanu par pievienošanos eirozonai, taču strikti norādījis – izsakās nevis kā amatpersona, bet kā Latvijas pilsonis.

Saeimā izskatīšanā esošais Eiro ieviešanas likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu un caurredzamu vienotās Eiropas valūtas ieviešanu Latvijā, un tas nosaka eiro ieviešanas scenārija galveno nosacījumu - eiro vienlaicīgo ieviešanu skaidras, bezskaidras un elektroniskās naudas norēķinos no dienas, kad Latvijā tiek ieviests eiro.

Eiro Latvijā plānots ieviest no 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!