Foto: Valsts kanceleja

Atstādinātā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra Mareka Gruškevica atbilstība amatam ir izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa kompetences jautājums, preses konferencē pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers gan atzina, ka par "kaut kādām problēmām" Gruškevica darbā liecina savulaik notikušais valsts sekretāra konflikts ar toreizējo izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi. Turklāt Ķīlis izvirzījis valsts sekretāram nopietnus pārmetumus, kuri jāvērtē disciplinārlietas gaitā.

Kā ziņots, pret Gruškevicu ierosināta disciplinārlieta. Valsts sekretārs uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir atstādināts no ieņemamā amata. Lietas izskatīšanas termiņš ir mēnesis, taču tas varētu tikt pagarināts. Pats Gruškevics disciplinārlietas ierosināšanu uzskata par nepamatotu un plāno to pierādīt arī lietas izmeklēšanas komisijai.

Ķīlis žurnālistiem sacīja, ka disciplinārlieta ierosināta pēc tam, kad konstatēti vairāki pārkāpumi, kuru dēļ ir radīti vai varētu tikt radīti nopietni zaudējumi Latvijas valstij un izsaimniekota nodokļu maksātāju nauda. Spilgtākais no šiem gadījumiem attiecoties uz IZM izsludinātu datoru un multimediju tehnikas iepirkumu, kurā paredzēts iegādāties stacionāros un portatīvos datorus, kā arī multimediju tehnikas komplektus skolām.

IZM izsludināja konkursu un pēc tā norises noslēdza līgumu ar vienu piegādātāju par noteikta veida datoru un multimediju tehnikas piegādi. Līguma izpildes gaitā konkursa uzvarētājs, izmantojot savas likumīgas tiesības, divas reizes Izglītības un zinātnes ministrijai piedāvāja mainīt specifikāciju, un ministrija valsts sekretāra personā 2012.gada martā bez eksperta tehniskā slēdziena, neievērojot vajadzīgo procedūru, kā arī bez attiecīgiem līguma grozījumiem piekrita šiem piedāvājumiem.

Otrs gadījums attiecināms uz Aizkraukles Profesionālās vidusskolas ERAF renovācijas projektu. Valsts izglītības attīstības aģentūra konstatēja būtiskus iepirkuma procedūras pārkāpumus, kā arī vidusskolas amatpersonu bezdarbību norēķinu veikšanā pret būvuzņēmēju. 2011.gada jūnijā par to tika informēta IZM vadība. Drīz pēc tam IZM atstādināja vidusskolas direktoru un pārņēma tā pilnvaras. Vienlaikus IZM valsts sekretāra personā turpināja bezdarbību, kā dēļ būvuzņēmējs saskaņā ar līgumu ir piemērojis vairāk nekā 600 000 latu līgumsodu. Pēc ministra uzdevuma valsts sekretārs šo jautājumu sāka operatīvi risināt tikai 2012.gada janvārī. Patlaban iespējams provizoriski pieņemt, ka valsts sekretāra bezdarbība valstij un nodokļu maksātājiem kopumā izmaksājusi nepilnu miljonu latu.

Tāpat Ķīlis šodien žurnālistiem sacīja, ka Gruškevics tiktu aizrotēts no sava amata arī gadījumā, ja disciplinārlieta netiktu ierosināta, jo viņam trūkst īpašību un kompetences, kas nepieciešama IZM valsts sekretāra amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!