Foto: F64
Šobrīd, ņemot vērā krīzē gūtās mācības, ir vislabākās iespējas ielikt jaunus, stabilus politiskus un ekonomiskus pamatus turpmākai valsts attīstībai, sestdien, uzstājoties partijas "Jaunais laiks" (JL) kopsapulcē, uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Brīnumrecepšu ekonomikas atlabšanai nav, savā uzrunā norādīja premjers, uzsverot, ka šobrīd, pateicoties atbildīgai un izsvērtai ekonomiskajai programmai, Latvija ir ne vien atgriezusies pie ekonomiskās izaugsmes, bet būtiski mainījusi ekonomikas struktūru. "Daudzu apšaubītā iekšējā devalvācija ir atjaunojusi valsts konkurētspēju. Kā ekonomikas dzinējspēku sevi ir parādījusi ražošana un eksports. Pozitīvas tendences iezīmējušās arī darba tirgū. Laikā, kad daudzās Eiropas valstīs budžeta un valsts parāda krīzes vēršas plašumā, Latvijai ir izdevies sasniegt stabilitāti finanšu tirgū," pauda Dombrovskis.

Lai uzturētu valsts konkurētspēju un ilgtspējīgu izaugsmi, ir jāturpina strukturālo reformu īstenošana, kas nodrošinātu nepieciešamos risinājumus nozaru politiku efektivitātes uzlabošanai. Turpināsies arī valsts pārvaldes atbalsta funkciju centralizēšana ar mērķi sakārtot valsts pārvaldes sniegto pakalpojumu jomas un uzlabot iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu kvalitāti. Aktivizējies darbs arī "ēnu" ekonomikas ierobežošanā, sadarbībā ar nozaru asociācijām novēršot iespējas izvairīties no nodokļu nomaksas, vienlaikus samazinot administratīvo slogu un uzlabojot darbības vidi godprātīgiem uzņēmējiem, savā uzrunā norādīja premjers.

Būtisks ilgtspējīgas izaugsmes aspekts ir arī valsts finanšu disciplīnas nostiprināšana likumā. Jāturpina darbs pie Fiskālās disciplīnas likuma, kura mērķis ir noteikt fiskālās politikas veidošanas pamatprincipus, tās plānošanas un realizēšanas instrumentus un fiskālos nosacījumus, tai skaitā – budžeta bilances nosacījumu, uzsvēra Dombrovskis.

Šobrīd ekonomiskā situācija liecina, ka esam uz pareizā ceļa. Taču, lai sasniegtu iecerēto, mums vēl jāaug. Plašām ekonomiskām pārmaiņām nepieciešamas arī pārmaiņas politiskajā vidē un domāšanā, norādīja premjers. Krīze ir iemācījusi gan politiķiem, gan sabiedrībai, ka vienīgā iespēja valsts uzplaukumam ir sadarbība un saliedētība.

"Izejot cauri vēlēšanu un valdības tapšanas un darba pārbaudījumiem, mēs esam un paliekam vienots politisks spēks, kam jau tuvākajā nākotnē jāpārtop jaunā partijā 'Vienotība'. Tas ir mūsu vēlētāju cerību attaisnojums, pieteikums nākotnei un dotā vārda turēšana", savā uzrunā norādīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!