Foto: LETA
Pēc sarunas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadību premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") sestdien uzdeva KNAB reformas izvērtēšanas starpinstitūciju komisijai analizēt biroja priekšnieka Normunda Vilnīša rīcības atbilstību labas pārvaldes principiem, kā arī tās tiesiskos aspektus, taču nelūgs vērtēt KNAB šefa atbilstību amatam.

Dombrovskis uzdevis komisijai izvērtēt "biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem", informē premjera preses pārstāve Līga Krapāne. Tāpat Ministru prezidents mainījis komisijas sastāvu, Saeimas deputāta mandātus zaudējušo Jura Dalbiņa (TP) un Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) vietā ieceļot jaunajā parlamentā ievēlētos Gundaru Daudzi (ZZS) un Aināru Latkovski (JL).

Dombrovskis saņēmis kopumā 13 KNAB darbinieku sūdzības par Vilnīša rīcību, tomēr viņš nelūgs starpinstitūciju komisiju vērtēt Vilnīša atbilstību amatam, sestdien žurnālistiem sacīja premjers. Viņš atturējās komentēt savu iespējamo tālāko rīcību gadījumā, ja komisija secinās, ka Vilnītis rīkojies pretēji labas pārvaldības principiem vai arī nav ievērojis kādas tiesiskās normas, norādot, ka "patlaban es strādāju ar tiem dokumentiem, kas man ir".

Vilnīša rīcības novērtējums un priekšlikumi par biroja struktūras jauno modeli komisijai jāsagatavo un jāiesniedz premjeram līdz nākamā gada 10.janvārim.

Savukārt Vilnītim premjers uzdevis līdz 6.decembrim sagatavot un iesniegt priekšlikumus par KNAB struktūras jauno modeli. Pirms tam tos jāizskata KNAB padomē un jāsaskaņo ar starpinstitūciju komisiju.

Paziņojumā medijiem premjers uzsver, ka situācija birojā, kad KNAB darbinieki kolektīvi izsaka neuzticību Vilnītim un neapmierinātību ar viņa vadības stilu un rīcību, ir nepieļaujama un atbildība par to ir jāuzņemas gan Vilnītim, gan viņa vietniekiem – Jutai Strīķei un Alvim Vilkam. Premjers uzskata, ka "ka šādos apstākļos tiek nepieļaujami negatīvi ietekmēta KNAB reputācija un palielināti korupcijas apkarošanas riski".

Jau ziņots, ka Dombrovskis iepriekš pieļāva iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Savukārt premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Strīķi un Vilku.

Konflikts starp KNAB priekšnieku un darbiniekiem ilgst jau vairākus mēnešus. Lielākā daļa KNAB darbinieku, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks publiski izteikuši neuzticību Vilnītim un aicina premjeru neapstiprināt Vilnīša sagatavotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

Savukārt pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidotā KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!