Foto: Valsts kanceleja
Svarīgi lēmumus par izdevumu samazināšanu pieņemt nevilcinoties, tādejādi parādot gan sabiedrībai, gan starptautiskā finanšu tirgus dalībniekiem valsts apņēmību risināt ekonomikas krīzi, sestdien paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (V) Lenarta Meri konferencē Tallinā, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Laine Kučinska.

Dombrovskis piedalījās konferences diskusijā "Eiropas ekonomika: Grūtības, ieguvumi un (ne)gūtās mācības", vēsta Kučinskis. Uzrunā premjers uzsvēra, ka "būtiskākās mācības, kas gūtas, pārvarot ekonomisko un finanšu krīzi, ir nepieciešamība ievērot konservatīvu fiskālo politiku, ierobežot valdības parādu ekonomikas izaugsmes laikā un veicināt sabalansētu un konkurētspējīgu ekonomiku".

Runājot par Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā, Dombrovskis uzsvēra, ka fiskālās konsolidācijas pasākumi valsts ekonomikas atlabšanai bija nepieciešami neatkarīgi no Latvijas mērķa sasniegt Māstrihtas kritējus un pievienoties eirozonai. Būtisks ekonomikas stabilizācijas priekšnosacījums ir cīņa ar ēnu ekonomiku, norādīja premjers, kurš arī sacīja, ka lielākā daļa sabiedrības izprata fiskālās konsolidācijas nepieciešamību.

Dombrovskis minēja, ka ir svarīgi veicināt Eiropas ekonomikas izaugsmi kopumā, pilnveidojot Eiropas iekšējo tirgus mehānismu. "Atbildot uz diskusijas dalībnieku jautājumiem par iekšējās devalvācijas priekšrocībām salīdzinot ar ārējo devalvāciju, premjers norādīja, ka finanšu krīzes risināšanai valūtas devalvācija Latvijas situācijā nebija panaceja, tādēļ valsts izvēlējās esošās politikas kursu," vēsta Kučinska.

Eiropas Komisijas viceprezidents transporta jautājumos Sīms Kallass un Starptautiskās ekonomikas Petersena institūta eksperts Anders Aslunds diskusijā atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes nodrošināšanā. Aslunds norādīja, ka Baltijas valstis ir paraugs citām Eiropas valstīm ekonomikas krīzes pārvarēšanā un izaugsmes veicināšanā, vēsta Kučinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!