Foto: AFI
Labākais nākamās valdības modelis būtu četru politisko spēku – "Vienotības", Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"- TB/LNNK (VL-TB/LNNK) – sadarbība, taču koalīcijas veidošanas sarunas sarežģī pretrunas starp SC un nacionālo apvienību, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina premjers un jaunās valdības sarunu iniciators Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš atzina, ka sākotnēji viņa iecerētais valdības modelis paredzēja līdzās ZZS iekļaut koalīcijā arī VL-TB/LNNK, taču tagad radušies "zināmi riski un bažas". "[Sarunu] process notiek sarežģīti, jo ir daudz pretrunu starp VL-TB/LNNK un SC, kuras cenšamies atrisināt," stāstīja premjers. Pašlaik runa esot par iespējamiem sadarbības līgumiem ar SC un nacionālo apvienību, taču nekādas vienošanās neesot panāktas, sacīja Dombrovskis.

Premjers norādīja, ka vēl joprojām ir spēkā "Vienotības" SC izteiktais piedāvājums iesaistīties valdības darbā uz sadarbības līguma pamata, deleģējot arī kādu ministra amata kandidātu. Viņš skaidroja, ka sadarbības līgums atšķiras no līdzdalības koalīcijā gan ar konkrētam politiskajam spēkam piedāvāto ministru amatu skaitu, gan ar nepieciešamību ievērot koalīcijas disciplīnu.

Dombrovskis tomēr uzsvēra, ka līdz šim nav notikušas un nenotiek nekādas sarunas par amatu sadali. Viņš atzina, ka viņam personīgi esot padomā pat vairāki ministru amata kandidāti, taču "vispirms jāvienojas par modeli un veicamajiem darbiem un tikai tad sāksim amatu sadali". Viens no centrālajiem jautājumiem šajās sarunās būšot arī nākamā gada budžets.

Premjers vēl joprojām cer, ka jauno valdību varētu apstiprināt Saeimas sēdē 2.novembrī, taču tas ir atkarīgs arī no Valsts prezidenta Valda Zatletra : "Kurā brīdī prezidents nominēs premjera amata kandidātu."

Jau vēstīts, ka Dombrovskis ar prezidentu tiksies trešdien, savukārt piektdien Zatlers plāno sākt konsultācijas ar 10.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!