Jaunās valdības veidotājs Valdis Dombrovskis (JL) uzrunā Saeimai pirms balsojuma par viņa valdības apstiprināšanu atzina, ka viņš no iepriekšējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības mantojumā saņēmis ne tikai sarežģītu situāciju valsts budžetā un sabiedrības neuzticību, bet arī labas iestrādes ekonomikas jomā, ko apņemas nekavējoties turpināt. Viņš gan ir noskaņots optimistiski un tic, ka Latvijas ekonomika var atveseļoties.
Dombrovskis uzrunā Saeimai pauda, ka šobrīd ir īstais laiks, lai atgādinātu Latvijas valsts vērtības - neatkarību, demokrātiju un latvisko identitāti - un politiķu atbildība ir tās saglabāt. Viņš atgādināja, ka šogad pirmo reizi pēc neatkarības ir ieviests stingrs taupības režīms, un viens no tā iemesliem ir iepriekšējās valdības neizdarītie darbi, kādēļ tika pieļauta ekonomikas pārkaršana.

Premjers arī pateicās prezidentam par viņa lēmumu uzticēt viņam valdības vadīšanu laikos, kad tā necels popularitāti. Dombrovskis atzina, ka mantojumā no Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības viņš saņēmis ne tikai smagu situāciju valsts budžetā, bet arī labas iestrādes, piemēram, uzņēmējdarbības attīstības plānu, kuru jaunā valdība apņēmusies nekavējoties īstenot.

Tāpat jaunā valdība saņēmusi mantojumā lielu iedzīvotāju neuzticību, kas apgrūtinās darbu, un šo uzticību varot atgūt tikai ar smagu darbu. Dombrovskis atzina, ka valdībai vēl būs jāpieņem nepopulāri lēmumu un jāskaidro sabiedrībai to nepieciešamība.

Viņš uzsvēra, ka krīzes laikā svarīgākais ir ātri pieņemt kompetentus lēmumus, tāpēc būtisks papildinājums viņa valdībai būs ekspertu konsultatīvā padome, kuras uzdevums būs atrast risinājumus ekonomikas problēmu pārvarēšanai. Dombrovskis arī pauda, ka ar koalīciju panākta vienošanās par budžeta deficīta samazināšanu, pildot starptautisko aizdevēju prasības un nodrošinot turpmākā finansējuma saņemšanu, par ekonomikas atveseļošanu, atbalstu konkurētspējīgai un perspektīvai uzņēmējdarbībai, par atbalsta garantēšanu maznodrošinātajiem un bezdarba pieauguma apturēšanu, par sadarbību ar sociālajiem partneriem un par Valsts prezidenta izvirzīto noteikumu izpildi un Satversmes grozījumu pieņemšanu Saeimā, paredzot tautai reālas tiesības atlaist Saeimu, ja tā zaudējusi sabiedrības uzticību.

Viņš arī pauda, ka bažas par valsts faktisko finanšu neatkarību var kliedēt tikai ar aizdevuma līdzekļu koordinētu un prasmīgu izmantošanu, turpinot budžeta izdevumu ierobežošanu, kas ļaus valstij pārvarēt krīzi, nezaudējot mūsu ekonomiskās un sociālās sistēmas pamatus, nostiprinot demokrātiju un uzlabojot valsts pārvaldes efektivitāti.

Viņaprāt, pie optimistiskā scenārija Latvija var kļūt par pirmo smagā pieredzē balstītu veiksmes stāstu kā labot kļūdas makroekonomikas attīstībā un pārvarēt finansējuma deficītu globālas finanšu krīzes laikā. "Esmu optimists, un redzu, ka Latvijas ekonomikai ir iespēja atveseļoties, taču tam nepieciešams gan pilsoniskās sabiedrības un uzņēmēju, gan visu iedzīvotāju atbalsts, padoms un solidāra iesaistīšanās," sacīja Dombrovskis.

Runas noslēgumā Dombrovskis arī pauda pārliecību, ka balsojums par viņa valdības apstiprināšanu un tās neatliekamajiem darbiembūs arī balsojums par to, kā valstij pārvarēt samilzušo ekonomisko un politisko krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!