Foto: LETA
Opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis mudina tā dēvēto deputātu kvotu naudu 2022. gada budžetā novirzīt mediķu piesaistei Latvijas veselības aprūpē.

Pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija skata ar 2022. gada budžetu saistītus jautājumus, tostarp koalīcijas deputātu priekšlikumus par papildus līdzekļu pārdalēm atsevišķiem pasākumiem un projektiem.

Diskutējot par deputātu kvotu piešķiršanu koalīcijas deputātu izvēlētām nevalstiskajām organizācijām, Dombrovskis atzina, ka šie līdzekļi būtu labāk izlietojami, tos novirzot ārstu un medmāsu piesaistei.

Deputāts atzina, ka biedrībai "Centrs Marta" paredzēto finansējumu 80 000 eiro apmērā varēt novirzīt divu ārstu pieņemšanai darbā un biedrībai "Open Radošais Centrs" paredzēto finansējumu 70 000 eiro apmērā – divu medmāsu piesaistei.

Komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP) atzina, ka 2022. gada budžetā paredzēti ievērojami līdzekļi veselības aprūpes sistēmai. Viņš piebilda, ka finansējuma novirzīšana ārstu un medmāsu piesaistīšanai neatrisinās problēmas, jo medmāsas un ārstus nevar "radīt piecās minūtēs".

Dombrovskis uzsvēra, ka ar papildus līdzekļu novirzīšanu varētu noturēt Latvijā tos ārstus un medmāsas, kuri izvēlas doties strādāt uz Norvēģiju vai Vāciju. Deputāts atsaucās uz OECD datiem, kuros norādīts uz 8000 medmāsu un 300 ārstu trūkumu Latvijā. Tāpat viņš atsaucās uz Veselības ministrijas datiem, ka viena ārsta atalgojums gadā ir 46 000 eiro, bet māsai – 27 000 eiro.

Opozicionārs uzsvēra, ka visi budžetā pieejamie brīvie līdzekļi ir jānovirza primārām vajadzībām veselības aprūpē.

Komisijas vairākums neatbalstīja Dombrovska priekšlikumu, tādējādi izskatīšanai Saeimā tiks virzīti priekšlikumi, par kuriem iepriekš vienojusies koalīcija.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets iepriekš vienojās 2022. gada budžetā pārdalīt vairāk nekā pusotru miljonu eiro koalīcijas partiju deputātu ieteiktiem pasākumiem, tostarp atsevišķu pašvaldību infrastruktūras projektiem, nevalstiskajām organizācijām, kultūras iestādēm un baznīcu remontdarbiem. Valdība neatbalstīja nevienu opozīcijas deputātu priekšlikumu 2022. gada budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!