Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pēc referenduma par divvalodību Latvijā bijusi vienisprātis ar koalīcijas partneriem "Vienotību", ka tautas nobalsošanas ierosināšana ir jāapgrūtina, taču pašlaik darbojas pretēji tam, otrdien žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Zināmā mērā pārsteidz ZZS viedokļa maiņa. Pēc referenduma par divvalodību Latvijā ZZS bija vienisprātis ar koalīciju par to, ka būtu jāapgrūtina referendumu ierosināšanas process, taču pašlaik darbojas pretēji tam," teica Ministru prezidents.

Viņš arī piekrita Valsts prezidenta teiktajam, ka "referendums par referendumu" nav atbalstāma ideja, arī tāpēc, ka šī iniciatīva atstātu iespaidu uz valsts budžetu. Ja Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būs jāvāc desmitās daļas vēlētāju paraksti, lai notiktu ZZS iespējami rosināmā tautas nobalsošana par referendumu likuma grozījumu atcelšanu, tas vien izmaksātu ap pusmiljonu latu.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija ar "Saskaņas Centra" atbalstu ir savākusi 34 deputātu parakstus, lai rosinātu Valsts prezidentam uz diviem mēnešiem apturēt Saeimas akceptētās izmaiņas referendumu ierosināšanas kārtībā. ZZS gan pagaidām neatklāj, vai rosinās par šīm likuma izmaiņā rīkot tautas nobalsošanu.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas deputātu. Šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja šo divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī termiņa beigām likums ir publicējams.

Visi 34 savāktie deputātu paraksti ir tikai no opozīcijas frakciju deputātiem.

ZZS iebildumi neesot pret prasību pārejas posmā līdz 2015.gadam referenduma ierosinātājiem pašiem savākt 50 000 parakstu nevis 10 000 pilsoņu parastu kā tas ir pašlaik, bet tas, ka no 2015.gada likumprojektu un Satversmes grozījumu autoriem būs pašiem jāsavāc desmitās daļas vēlētāju jeb aptuveni 150 tūkstoši parakstu. Par to prezidents vismaz publiski nemaz nerunājot, norādīja ZZS pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!