Foto: F64
Manipulēt ar nodokļu prognozēm, lai atrastu līdzekļus demogrāfijas jomas priekšlikumiem, nebūtu pareiza rīcība, jo tas būtu vienkāršākais veids, kā slēpti to darīt uz budžeta deficīta paaugstināšanas rēķina. Tādējādi mēs riskētu zaudēt desmitiem miljonu, pārfinansējot valsts parādu.

Tā uz jautājumu par nodokļu ieņēmumu prognožu paaugstināšanas iespējām nepieciešamā finansējuma atrašanai nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumiem demogrāfijas jomā žurnālistiem atbildēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers domā, ka finanšu tirgi novērtēs, ka Latvija neveic šādas manipulācijas un mums nenāksies zaudēt līdzekļus, maksājot lielākas summas par aizdevuma procentiem. Valsts parāds 2014. un 2015.gadā valstij ir jāpārfinansē vairāk par miljardu latu katrā no abiem gadiem. Piemēram, aizņemšanās procentu likmes paaugstināšanās par vienu procentu var novest pie 38 miljonu latu pārmaksāšanas, akcentēja Dombrovskis.

Tā var notikt, ja "mēs izvēlamies iet šo ceļu un ignorējam budžeta deficīta ierobežojumus, ignorējam fiskālo disciplīnu un vienkārši sākam manipulēt ar prognozēm. Īstenībā tās summas, kuras mēs riskējam pārmaksāt procentos, ir lielākas nekā tās summas, par kurām mēs pašreiz debatējam", uzvēra Ministru prezidents.

Norādīts, ka šogad nodokļos ir samaksāts vairāk, nekā tika prognozēts, premjers atzina, ka "ir ļoti labi, ja ir ieņēmumu pārpilde", taču jāņem vērā, ka ir ļoti lielas neskaidrības, kā attīstīsies situācija eirozonā. Ja 2013.gadā iekšzemes kopprodukts augs straujāk, nekā prognozēts, tad būs arī iespējams lemt par kādu pasākumu finansēšanu, taču vispirms ir jāpārliecinās, ka piepildās optimistiskās prognozes, "nevis piesardzīgās vai, nedod Dievs, pesimistiskās", pauda premjers.

Kā ziņots, Dombrovskis lūdzis Finanšu ministriju nākt ar priekšlikumiem par ministriju izdevumu samazināšanu ar mērķi atrast nepieciešamo naudu.

VL-TB/LNNK sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu, bet vēlāk cipari tika mainīti, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

Veicot minētās aprēķinu izmaiņas, prasību izpildei nepieciešamā summa saruka līdz 16 miljoniem latu. Dombrovskis nedēļas sākumā minēja apmēram 20 miljonu latu lielu summu.

VL-TB/LNNK uzsver, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!