Foto: F64
Pašreizējais premjers un Valsts prezidenta nominētais nākamās valdības vadītāja amata kandidāts Valdis Dombrovskis (V) neizslēdz korekcijas topošā Ministru kabineta sastāvā, par kuru jau vienojušies koalīcijas veidotāji - "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP), Nacionālā apvienība un seši no ZRP aizgājušie 11.Saeimas deputāti.

Dombrovskis trešdienas vakarā žurnālistiem sacīja, ka nākamās valdības sastāvs "ir nokomplektēts", tomēr viņš neizslēdza, ka iespējamas "pēdējā brīža izmaiņas Ministru kabinetā". Ja šādas izmaiņas būs, tās vispirms būs apspriestas koalīciju veidojošajos politiskajos spēkos. Viņš sacīja, ka balsojums par valdības apstiprināšanu Saeimā varētu notikt nākamajā otrdienā.

Premjers arī pauda, ka nevar apstiprināt izskanējušo informāciju, ka prezidents Andris Bērziņš esot iebildis pret četriem iespējamās valdības ministru amatu kandidātiem. Portāls "Pietiek.com" trešdien ziņoja, ka Bērziņš esot izteicis iebildes pret četriem partiju virzītajiem ministru kandidātiem - ZRP virzītajiem izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu Robertu Ķīli, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidātu Edmundu Sprūdžu un ekonomikas ministra amata kandidātu Danielu Pavļutu, kā arī Nacionālās apvienības virzīto kultūras ministres kandidāti Žanetu Jaunzemi-Grendi.

Dombrovskis žurnālistiem vien atzina, ka ar prezidentu pārrunātas dažas ministru amatu kandidatūras.

Jautāts, vai ieklausīsies prezidenta ieteikumos par plašākas koalīcijas izveidi, premjers sacīja, ka viņš ir gatavs paplašināt koalīciju, tāpēc ir vērtēta iespēja iesaistīt topošajā valdībā pārstāvjus no Zaļo un Zemnieku savienības, kuri ir bezpartejiski. Iepriekš izskanēja, ka tas varētu būs pašreizējais zemkopības ministrs Jānis Dūklas, kurš kandidējis no ZZS saraksta, bet ir bezpartejisks.

Taču ZRP šo ieceri "nobremzēja savu sarkano līniju dēļ", sacīja Dombrovskis.

Dombrovskis atgādināja, ka topošajai koalīcijai ir 56 no 100 11.Saeimas deputātu vietām, kas, pēc viņa domām, ir pietiekams pārsvars. Premjers arī pateicās valsts prezidentam par iespējo veidot valdību nu jau trešo reizi un sacīja, ka pašlaik notiek darbs pie valdības deklarācijas, kuru vētīšanai nevalstiskajām organizācijām varētu iesniegt jau līdz šīs nedēļas beigām.

Jau ziņots, ka prezidents trešdien pēcpusdienā nominēja premjera amatam topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" virzīto Valdi Dombrovski.

Valsts prezidents iepriekš pauda uzskatu, ka uz sešu no ZRP aizgājušo deputātu balsīm  balstīt Saeimas vairākumu nevar, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien cerēja sagaidīt jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim. Premjers cerēja šo modeli stiprināt ar opozīcijas balsīm, savukārt ZRP - ar daļas šķeltnieku atgriešanos. Galu galā koalīcijas veidotājiem tā arī neizdevās vienoties jaunu modeli, un viņi cerēja pārliecināt  prezidentu, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" atbalstīs topošo valdību.

Topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas - "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība - otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, pēc "sešinieka" iesaistīšanas nemainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!