Foto: LETA

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis nepiekrīt deputāta Alda Gobzema priekšlikumam likvidēt Fiskālās disciplīnas padomi (FDP) un šai institūcijai nākamgad ieplānotos līdzekļus novirzīt budžeta deficīta mazināšanai.

Trešdien, 17. novembrī, Saeimā skatot 2022. gada budžetu, Gobzems rosināja nākamgad Finanšu ministrijas resoram papildus piešķirtos 4,98 miljonus eiro, kas tostarp paredzēti FDP kapacitātes stiprināšanai, novirzīt budžeta deficīta segšanai. Saeima šo priekšlikumu noraidīja.

Gobzems uzsvēra, ka šo divu gadu laikā, kopš valstī ir Covid-19 pandēmija, faktiski nav jāievēro fiskālā disciplīna. "Varam aizņemties, cik gribam, un tērēt, cik gribam. Vai pēdējos divus gadus esat dzirdējuši, ka FDP norādītu uz nepareizi tērētiem līdzekļiem? Es un lielākā sabiedrības daļa nav dzirdējusi," pauda deputāts.

Savukārt Dombrovskis norādīja, ka FDP visos laikos ir strādājusi labi. "FDP visus gadus ir bijusi profesionāla. Likvidējot FDP, diez vai tas nākamajos gados mazinās budžeta deficītu, bet visticamāk, ka notiks pretējais," teica deputāts.

Dombrovskis arī pauda, ka fiskālās disciplīnas uzraugs Covid-19 krīzē neiebilda budžeta deficīta celšanai, jo pretējā gadījumā Latvijā nespētu novirzīt līdzekļu dīkstāves pabalstiem.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) arī atzina, ka būtu grūti iebilst pret FDP nepieciešamību, jo šai institūcijai ir svarīga loma, tāpēc viņš atbalsta fiskālās disciplīnas uzrauga kapacitātes stiprināšanu. Tajā pašā laikā Valainis norādīja, ka valdība neieklausās FDP sniegtajā vērtējumā. "Analizējot FDP atzinumu par 2022. gada budžetu, tur ir daudz atziņu, bet kāpēc tās netiek ņemtas vērā," piebilda Valainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!