Foto: AFI

Bijušais Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) par savām stiprajām pusēm salīdzinājumā ar pārējiem pretendentiem uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu uzskata pieredzi Latvijas finanšu krīzes pārvarēšanā un ilggadīgo darbu Eiropas Savienības (ES) institūcijās.

"Es esmu risinājis finanšu un ekonomisko krīzi savā valstī, un es domāju, ka šī pieredze var noderēt arī Eiropas līmenī krīzes seku pārvarēšanā un ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanā, un jaunu darbavietu radīšanā. Turklāt man ir arī nepilnu piecu gadu pieredze Eiropadomē un Eiropas Parlamentā. Es pazīstu daudzu kolēģus, un viņi pazīst mani," intervijā ES ziņu portālam "EurActiv" sacīja Dombrovskis.

Bijušais Latvijas premjers pauda cerības, ka šogad paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pieaugs vēlētāju aktivitāte, ES valstu pilsoņiem apzinoties, ka vēlētajam parlamentam ir lielāka ietekme lēmumu pieņemšanā blokā.

"Eiropas Parlamenta pilnvaras ir kļuvušas plašākas nekā iepriekš. Lisabonas līgums ir būtiski palielinājis parlamenta lomu ES lēmumu pieņemšanā. Tas liek pilsoņiem ES vēlēšanas uztvert nopietnāk un saprast, ka ievēlētajām amatpersonām tiešām ir teikšana ES attīstībā," viņš sacīja.

Vienlaikus Dombrovskis atzīst, ka Latvijas pilsoņiem "nav pilnas izpratnes par ES darbību, valda daudz nepareizu pieņēmumu un izpratnes trūkums. Tas varbūt nav pats aizraujošākais temats, bet, ņemot vērā ES lomu pilsoņu ikdienas dzīvē un nacionālajā lēmumu pieņemšanā, es domāju, ka šī izpratne pamazām palielināsies".

Bijušais Latvijas premjers arī pauda cerības, ka izdosies mainīt vēlētāju aktivitātes mazināšanos EP vēlēšanās. "Es uzskatu, ka ES ir daudz lielāka klātbūtne pilsoņu dzīvē nekā pirms desmit gadiem, līdz ar to šīs tendences maiņa būtu pozitīvs signāls".

Pēc Dombrovska novērtējuma, ES valstu ekonomiskās situācijas uzlabošanai nepieciešams veicināt bloka konkurētspēju globālajā tirgū.

"Mums ir jāmeklē iespējas saglabāt konkurētspēju mainīgā pasaulē. Viena ideja ir veicināt inovācijas un zinātni. Tā ir joma, kurā ASV un Japāna tērē vairāk nekā mēs. Otrs jautājums ir par konkurētspējas struktūru: katrai valsti ir savi jautājumi, kas ir katrai valstij specifiski, un risināto fiskālos jautājums mums arī ir jārisina konkurences jautājumi," sacīja Dombrovskis.

"Citas iniciatīvas paredz uzsvērt ES digitālo vienoto tirgu vai tirdzniecību, piemēram, sarunās ar ASV vai Japānu. Neviena no šīm [iniciatīvām] neradīs brīnumu, bet kāda ideja var palielināt IKP par pusprocentpunktu, kāda cita par vienu procentupunktu un tamlīdzīgi," norādīja bijušais premjers.

Kā jau LETA ziņoja, bijušais Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien oficiāli pieteica savu kandidatūru Eiropas Tautas partijas (ETP) nominācijai Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam.

Pagaidām pārējie oficiālie kandidāti ir ilggadējie ES politikas veterāni - 59 gadus vecais Žans Klods Junkers un 63 gadus vecais ES iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē.

ETP pretendentu pieteikšanās termiņš noslēgsies 5.martā. Dienu vēlāk EPP politiskā asambleja lems par to, kurus no kandidātiem piedāvāt partijas kongresam balsojumam, kas plānots 7.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!