Foto: LETA

Pirms referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai atsevišķa valsts finansēta īpaša kampaņa nebūs, par to pirmdien pēc koalīcijas sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš sacīja, ka jautājums par referenduma kampaņu jau vairākkārt ir skatīts koalīcijā. "Par referenduma kampaņu mēs šoreiz nerunājām. Vienojāmies, ka strādājam pie tā, ka būs, kā bija plānots, Saeimas paziņojums būtībā par latviešu valodas statusu, bet atsevišķa, papildu finansēta kampaņa pirms referenduma nebūs," teica Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka pērn decembrī visi koalīcijā pārstāvētie spēki kopīgā paziņojumā aicināja Latvijas pilsoņus piedalīties februārī paredzētajā tautas nobalsošanā, balsojot pret krievu valodu kā otru valsts valodu. Ar līdzīgu aicinājumu nākusi klajā arī opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība.

"Mēs vienošanos [par kampaņu pirms referenduma] nepanācām, līdz ar to kampaņas nebūs," noteica Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Iepriekš Dombrovskis pieļāva, ka jau pirmdien koalīcijas padomes sēdē aicinās koalīcijas partnerus pārrunāt iespējamo kampaņu, lai aicinātu pilsoņus 18.februārī gaidāmajā referendumā balsot pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Premjers arī norādīja, ka viņš aicina visus pilsoņus doties uz referendumu un balsot "pret šo Ušakova - Lindermana ideju".

Referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī. Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK mēģināja apturēt referendumu, apstrīdot tā likumību Satversmes tiesā (ST), bet ST otrā kolēģija piektdien nolēma ierosināt lietu pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma "krievu valodas referenduma lietā", tomēr pats 18.februārī paredzētais referendums netiek apturēts.

Ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) lēmumu nepiemērot pagaidu noregulējumu un neapturēt 18.februārī paredzēto tautas nobalsošanu par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, pieteikuma iesniedzēji partija "Vienotība" un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK aicina ikvienu Latvijas pilsoni piedalīties referendumā un "aizstāvēt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu", teikts abu politisko spēku paziņojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!