Foto: DELFI

Pašreizējā valdošā koalīcija, kuras sastāvā darbojas "Vienotība", Reformu partija, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un seši neatkarīgie deputāti, ir spējīga strādāt, uzskata premjers Valdis Dombrovskis (V).


Arī VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes uzsvēra, ka nacionālā apvienība neplāno izstāties no šīs koalīcijas. Viņš arī pieļāva, ka šādā sastāvā koalīcija varētu darboties līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Vienlaikus premjers norādīja, ka VL-TB/LNNK nevēlēšanās atbalstīt Anriju Matīsu satiksmes ministra amatā ir "nekoleģiālā rīcība", un attiecības koalīcijā ir sarežģītas, turklāt šāds gadījums tās vienkāršākas nepadarīs. Premjers arī uzsvēra, ka ir jāstrādā, un arī sabiedrība sagaida mazāk politisko spēļu, bet vēlās jautājumu risināšanu pēc būtības.

Taujāts, vai viņš nesaredz draudus šīs koalīcijas pastāvēšanai, valdības vadītājs paudis viedokli, ka koalīcija šādā sastāvā ir spējīga strādāt.

Šādu viedokli gan premjers paudis pirms tam, kad Reformu partija pauda neviennozīmīgu nostāju par piektdienas balsojumu Saeimas sēdē, kurā paredzēts amatā apstiprināt Matīsu.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars uzskata, Matīsa kandidatūras satiksmes ministra amatam virzīšana uz apstiprināšanu Saeimā situācijā, kad tam nav nacionālās apvienības, liecina par koalīcijas pamatprincipu un pamatbūtības pārkāpšanu.

Jau ziņots, ka Reformu partija (RP) atbalsta Matīsu, bet neatbalsta "situāciju un procedūru", kādā viņu paredzēts apstiprināt amatā.

RP pārstāve Inese Lībiņa-Egnere norādīja, ka koalīcija būtu jāstiprina, nevis iekšēji tā jāgrauj. Pie šādiem apstākļiem, kad "koalīcijas pamati tiek grauti", RP aicina atgriezties pie sarunām, un RP vēl esot jādiskutē par to, vai rītdienas balsojums ir vēlams.

Lībiņa-Egnere sacīja, ka RP atbalsta Matīsu, bet neatbalsta situāciju un procedūru, kādā, iespējams, Matīsu paredzēts apstiprināt. Un tieši par šo procedūru RP jāpieņem lēmums, piebilda politiķe, nesniedzot skaidru atbildi par RP nostāju rītdienas balsojumu.

Saeima rītdien, 1.martā, ārkārtas sēdē plāno lemt par Anrija Matīsa apstiprināšanu satiksmes ministra amatā.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies "Vienotības" pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju. Tāpat atbalstu iepriekš solījusi Reformu partijas frakcija.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!