Jaunais premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) apsver iespēju taupības nolūkos samazināt premjeram noteiktos drošības pasākumus.

Premjers jau atteicies no trafarētās pavadošās mašīnas un plāno pārvietoties tikai divu automašīnu konvojā "atbilstoši satiksmes noteikumiem, bez bākugunīm".

Pēc Dombrovska vārdiem, tiekot pārrunāta arī iespēja samazināt premjera miesassargu skaitu.

Dombrovskis intervijā LTV raidījumā "100.pants" piektdien atkārtoti norādīja, ka situācija valstī ir "drūma", tai "draud bankrots" un "ne jau aiz laba prāta" ir pieņemts lēmums par algu mazināšanu, pensiju iesaldēšanu, kā arī budžeta izdevumu samazināšanu.

Viņš sacīja, ka galvenā atbildība par notiekošo jāuzņemas Aigara Kalvīša (TP) valdībai, kas īstenojusi "gāzi grīdā" politiku un solījusi "treknos gadus". Pēc jaunā premjera vārdiem, laikā, kad iekšzemes kopprodukts pārsniedza 10%, netika domāts par ekonomikas pārkaršanu. "Tad tika radītas problēmas, kas tagad jārisina," pauda Dombrovskis.

Runājot par plānoto algu samazināšanu valsts sektorā, Dombrovskis norādīja, ka iepriekš noteiktā "sarkanā līnija" 360 latu apmērā tiks "ja ne atcelta, tad pazemināta".

Jaunais premjers apgalvoja, ka algu samazinājums valsts pārvaldē notiks sabalansēti, ņemot vērā atalgojuma apmēru un iepriekš veiktos samazinājumus.

Dombrovskis sacīja, ka konkrētus darbinieku atalgojuma samazināšanas priekšlikumus gatavos katra ministrija. Pēc viņa vārdiem, algas varēšot arī nemazināt, ja tiks atrastas citas pozīcijas līdzekļu ietaupīšanai.

Kā norādīja jaunais premjers, proporcionāli vairāk tiek mazinātas lielas algas un proporcionāli vairāk tiek mazināts nevis ierindas darbinieku skaits, bet gan administratīvais aparāts.

Jaunais premjers pauda gatavību samazināt arī savu atalgojumu, taču pieļāva, ka daži koalīcijas partneri varētu atteikties apspriest ministru algas samazināšanas jautājumu. Dombrovskis atgādināja, ka jau iepriekš Tautas partijas ministri atteicās no savu algu pazeminājuma. Pēc premjera vārdiem, šis jautājums tikšot pārrunāts koalīcijas sadarbības padomē.

Jaunais premjers pauda viedokli, ka algas būtu jāsamazina arī Saeimas deputātiem, taču, pēc viņa vārdiem, valdība parlamentam to uzdot nevar.

Dombrovskis pastāstīja, ka līdztekus stingriem taupības pasākumiem valstī jāīsteno arī ekonomikas veicināšanas pasākumi. Kā piemēru viņš minēja Eiropas Savienības fondu apgūšanu, administratīvā sloga mazināšanu, atbalstu eksporta uzņēmējdarbībai, kā arī nacionālo enerģētikas un mājokļu siltināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!