Foto: F64

Valdis Dombrovskis (V) savas izredzes uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu aizvien vērtē piesardzīgi. Ekspremjers intervijā LTV gan atklājis, ka uz kongresa vēlēšanām Eiropas Tautas partijas (ETP) grupā tiks virzīts kā "vienotais Baltijas kandidāts".

Lai Dombrovska EP pārstāvētā partiju grupa Latvijas politiķi arī izvirzītu kā savu kandidātu gaidāmajai sacensībai par EK prezidenta krēslu, nepieciešams saņemt vismaz trīs nacionālo valstu partiju nominācijas. "Delfi" jau ziņoja, ka viena no šīm partijām būs "Vienotība". Ceturtdien Dombrovskis atklājis, ka tās, visticamāk, būs arī Igaunijas un Lietuvas nacionālās partijas. Tādejādi Dombrovskis varētu būt kā "Baltijas vienotais kandidāts"  EK prezidenta vēlēšanās.

"Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota portālu "Delfi" informēja, ka oficāli partijas Dombrovski uz vēlēšanām izvirzīs 15.februārī partijas domes sēdē.

ETP savu kandidātu izvēlēsies martā partiju grupas kongresā Dublinā.

Jau ziņots, ka politikas apskatnieki prognozē, ka, visticamāk, EP gaidāmajās vēlēšanās maijā uzvaru gūs ETP. Šīs būs pirmās EP vēlēšanas, kurās EP vēlēšanu rezultāti ietekmēs arī EK prezidenta amata pretendenta izvēli, to nosaka Lisabonas līgums.

Lisabonas līgums nosaka, ka Eiropas Padomei būs jāizvirza EK kandidāts uz balsojumu Eiropas Parlamentam. Padomei tas būs jādara, ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!