Galvenais iemesls Valda Dombrovska valdības krišanai iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā, bija iedabūt ZZS valdībā, ko noteica Lemberga lielā ietekme Latvijas politikā, intervijā žurnālam "Ir" pauž bijušais finanšu ministrs Andris Vilks ( V).

"Ja nebūtu Zolitūdes, būtu noticis kaut kas cits. Krīze beidzās ātrāk, un mēs izgājām straujāk [no recesijas], un Lemberga lielā ietekme Latvijas politikā [nozīmēja, ka] ZZS vienkārši nevarēja būt opozīcijā," galveno iemeslu intervijā skaidro Vilks, piebilstot, ka, viņš uzskata, ka "Valdis tika uzmests" sistēmas, politisko partiju un tām pietuvināto cilvēku dēļ, lai paplašinātu koalīciju. Lai arī premjerministram esot bijis grūti strādāt ar koalīciju, tomēr tas arī nenozīmējot, ka nevarēja atrast veidus, kā to tālāk saliedēt. Arī "reformisti" esot darījuši daudz, lai Valdim būtu jāaiziet.

Vaicāts par reformām izglītības, veselības jomā, kas tika aizsāktas Dombrovska valdības laikā, taču netika īstenotas, Vilks atbild, ka būtu slikti, ja nākamo četru gadu laikā šajās jomās pārmaiņas nepavirzītos uz priekšu. Labvēlīgākā situācijā esot izglītības joma, kur jau notiek izvērtējums un ir iegūti dati, būšot mazāk pretestības pārmaiņām.

Sarežģītāk varētu izvērsties reforma veselības aprūpē. Tāpat arī tieslietās, tieslietu sistēmā. "Izskatās, ka dažādās konkurētspējas tabulās Latvija joprojām būs pēdējās vietās jomās, kas saistītas ar tiesu sistēmu. [Tiesas ir] lēnas, [tur ir] zināma korupcija, neizprotamība, likuma nepiemērošana," žurnālam pauda Vilks.

Iemesli šādai situācijai esot vēlme Tieslietu ministriju kontrolēt un no tās neatteikties, kā arī zināmā mērā piesegt, tostarp, arī Maksātnespējas administrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!