Foto: Valsts kanceleja

Viens no valstsvīru uzdevumiem ir prast formulēt valstiskos mērķus, vēl pirms tie ir nobrieduši sabiedrības apziņā, piektdien atklājot lekciju par bijušo valdības vadītāju Zigfrīdu Annu Meierovicu, sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjerministrs uzsvēra, ka vēsturiskie notikumi neliekas vēsturiski brīdī, kad tos izdzīvo, un arī mūsu dzīvē ir bijuši notikumi, kuri ir kļuvuši vēsturiski. Kā piemērus viņš minēja atmodas laiku, neatkarības atjaunošanu un integrāciju Eiropas valstu saimē.

"Valstsvīru loma bija īstenot sabiedrības gribu un vadīt procesus virzienā, kurā sabiedrība ir vēlējusies, lai tie tiktu vadīti. Politiķu atbildība ir prast formulēt valsts mērķus vēl pirms tie nobrieduši plašas sabiedrības apziņā," teica Ministru prezidents, uzsverot, ka šī bija viena no Meierovica spilgtākajām īpašībām.


Bijušā valstsvīra viena no spilgtākajām spējām bija arī saskatīt iespējas, kas Latvijai pavērās pēc Pirmā pasaules kara, un skaidrot pasaules lielvarām, ka Latvija nav Krievijas guberņa, bet tā ir valsts un nācija ar identitāti un vietu Eiropā.

Tāpat būtiska bija viņa ideja par Baltijas valstu, Somijas un Polijas vienotību - lai arī šī ideja tiem laikiem bija par agru un to neizdevās īstenot, tomēr tā ir izdzīvojusi līdz mūsdienām. "Vēsturiskie notikumi un pašreizējā attīstība parāda, ka ideja ir izdzīvojusi un lielā mērā pašreiz tiek īstenota. Tas ir svarīgi mūsu reģionam kopumā," pauda Dombrovskis.

Savās pārdomās lekcijā dalījās arī ievērojamā politiķa dēla Gunāra Meierovica kundze Ingrīda Meierovica, kura sacīja, ka katrai tautai un katram laikmetam ir savi varoņi un savas leģendas, un Meierovics bija kļuvis par leģendu jau savas dzīves laikā. Viņa stāstīja par Meierovica spilgtākajām rakstura īpašībām, par prasmi vienmēr eleganti ģērbties un uzturēt staltu stāju, kā arī par viņa līdzgaitnieku pausto apbrīnu par valstsvīru. Tāpat viņa klātesošos iepazīstināja ar Meierovica bērnu likteni.

"Meierovics dzīvos tik ilgi, kamēr dzīvos un eksistēs Latvijas valsts," teica Meierovica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!