Foto: Saeimas administrācija
11.Saeimas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju, kurā pretēji "reformu un tiesiskuma koalīcijas" panāktajai vienošanai Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers netika ievēlēts par parlamenta spīkeru, ir "diezgan nožēlojams sākums 11.Saeimai", pēc balsojuma atzina šīs koalīcijas veidotāju izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atzina, ka "sliktākajās 9. un 10.Saeimas tradīcijās" atkal notikusi "solīšana un uzmešana", un šoreiz "nav pat oligarhu, ko vainot".

Dombrovskis norādīja, ka Zatleru spīkera amatam atbalstīja par 11 deputātiem mazāk nekā būtu "reformu un tiesiskuma koalīcijai", par kuras veidošanu pagājušajā nedēļā vienojās ZRP, "Vienotība" un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un kuru atbalstīt solīja no ZRP atšķēlušies seši deputāti. Premjers arī atzina, ka mazinoties pārliecība par to, ka viņš kā premjers varētu vadīt šādu valdību.

Nevarot izslēgt, ka arī starp "Vienotības" deputātiem bija cilvēki, kas balsoja pret Zatleru, atzina Dombrovskis, vairākkārt uzsverot, ka "es šobrīd ne par ko neesmu pārliecināts".

Stundu garajā pārtraukumā, ko Saeima izsludināja pēc neveiksmīgajām spīkera vēlēšanām, "Vienotība" savā frakcijā spriedīs par tālāko rīcību, taču Dombrovskis atzina, ka izveidot koalīciju ar 56 balsīm, kurā ZRP, "Vienotībai" un nacionālajai apvienībai pievienotos no ZRP atšķēlušies seši deputāti, būšot sarežģīti.

Savukārt 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka "aizklātā balsojumā droši vien varētu būt kādas īpašas atsevišķas pretenzijas pret izvirzīto kandidātu". Viņa apgalvoja, ka pati personīgi abās kārtās balsojusi par Zatleru.

Jau ziņots, ka Zatleram vēl pirmdien pusdienlaikā bija solīts 56 deputātu atbalsts Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās, taču balsošanas pirmajā kārtā par viņu tika atdotas tikai 46 balsis, bet otrajā kārtā – 45 balsis.

Zatlera kandidatūru izvirzīja  Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā atzina, ka pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.Deputāti partiju pameta tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!