Foto: F64
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pirmdien koalīcijas padomes sēdē apvienību "Vienotība" informējusi, ka neatbalstīs opozīcijas rosināto neuzticības pieprasījumu ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim ("Vienotība"), žurnālistus pēc sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Uz norādi, ka ZZS Saeimas frakcija savu lēmumu vēl nav pieņēmusi un darīs to tikai otrdien pusstundu pirms Saeimas ārkārtas sēdes, Dombrovskis norādīja: "Jā, protams, mēs gaidīsim ZZS frakcijas lēmumu, bet ZZS mūs ir informējuši par valdes lēmumu demisijas pieprasījumu neatbalstīt."

Viņš atteicās prognozēt notikumu attīstību gadījumā, ja kāds no ZZS frakcijas deputātiem tomēr nobalsos par Kristovska demisiju, norādot: "Es nevērtēšu to, kā būtu, ja būtu."

Uz ZZS valdes aicinājumu "Vineotībai" vērtēt Kristovska rīcību, Dombrovskis norādīja, ka "Vienotība " savu viedokli sniegusi jau pagājušajā nedēļā. "Gan Kristovskis kungs, gan PS ļoti tieši distancējās no Aivara Sluča izteikumiem, līdz ar to mēs šo [demisijas] pieprasījumu vērtējam kā destruktīvas opozīcijas aktivitātes faktiski nākamajā nedēļā pēc valdības apstiprināšanas," sacīja premjers.

Dombrovskis atturējās komentēt ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītāja, Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumus gan par Kristovska nepiemērotību amatam, gan haotisku budžeta sagatavošanu. Viņš norādīja, ka par Lemberga izteikumu interpretācijām jājautā viņam pašam.

Jau vēstīts, ka ZZS valde pirmdien aicināja savus koalīcijas partnerus apvienību "Vienotība" un premjeru Dombrovski izvērtēt Kristovska (PS) privātajā sarakstē ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci pausto viedokli un tā politiskās un ekonomiskās sekas kontekstā ar Satversmē noteikto diskriminācijas aizliegumu. Par to, kā balsot otrdien gaidāmajā Saeimas ārkārtas sēdē par opozīcijas iesniegto Kristovska demisijas pieprasījumu, ZZS frakcija sola lemt otrdienas rītā.

Aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata paudusi ZZS sastāvā ietilpstošā Ventspils mēra Aivara Lemberga partija "Latvijai un Ventspilij". Toties nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ārlietu ministra demisiju neatbalstīs, taču aicina "Vienotību" "nepiemērot dubultstandartus" un vērtēt Kristovska saraksti.

Jau ziņots, ka opozīcija pieprasa Kristovska demisiju saistībā ar ministra privāto saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Saeima par šo jautājumu lems otrdien ārkārtas sēdē.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluča e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Savukārt vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem".

"Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata paudusi ZZS sastāvā ietilpstošā Ventspils mēra Aivara Lemberga partija "Latvijai un Ventspilij". Savukārt nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ārlietu ministra demisiju neatbalstīs, taču aicina "Vienotību" "nepiemērot dubultstandartus" un izvērtēt Kristovska rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!