Foto: LETA
Pēc Tautas partijas (TP) likvidēšanas Andris Šķēle ir paziņojis, ka viņš politikā vairs neatgriezīsies, tomēr rodas daudz jautājumu par viņa tālāko darbību, ņemot vērā līdzšinējo būtisko ietekmi politiskajos procesos, kā arī TP biedru tālāko politisko nākotni.

Nav pārliecības, ka par to varētu izsvērti atbildēt arī Šķēle, šādu viedokli pauda žurnālists un politikas vērotājs Jānis Domburs.

"Man ļoti gribētos par šiem jautājumiem ar Šķēli kādas stundas sešas parunāties. Ļoti. Es neesmu drošs, vai viņš ir vismaz vienu dienu veltījis pārdomām – kas es esmu? Es pieļauju, ka arī viņš nevarētu atbildēt uz lielu daļu šo jautājumu," sacīja Domburs.

Runājot par TP likvidēšanu, viņš minēja līdzību ar citām vecajām partijām, kas zaudē vēlēšanās vai likvidējas, sasniedzot desmit vai piecpadsmit gadu,‒ tā izdarījis gan "Latvijas ceļš", gan sociāldemokrāti, ""Jaunajam laikam" ar vairs daudz nav palicis".

"Es uzskatu, ka visas šīs partijas, Šķēles Tautas partiju ieskaitot, nav spējušas izkāpt no pirmā sava attīstības cikla un nokļūt otrajā. Viņi joprojām grib dzīvot pa vecam. Tas jau arī ikkatram cilvēkam ir vissarežģītākais – mainīt sevi. Es domāju, ka arī Šķēle kaut kādā mirklī kaut ko neatgriezeniski pazaudēja vai nespēja ieraudzīt nepieciešamās pārmaiņas, vai arī trūka cilvēku, lai šīs pārmaiņas veiktu, un tāpēc arī šāds iznākums. Jo gribas jau funkcionēt pa vecam," klāstīja žurnālists.

Domburs gan neuzskata, ka topošā Vidzemes partija, kuras vadībā būs vairāki bijušie TP politiķi, varētu kļūt par TP mutantu, taču esot jāsaprot, ka TP 90.gadu beigās un nule likvidētā TP ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas.

"Tad kam tas būs mutants – šīm beigām?" vaicāja Domburs un piebilda, ka viņam liekas garlaicīgi un neaktuāli sekot līdzi vairāku TP un citu partiju bijušo politiķu turpmākajām gaitām.

"Nenoliedzami, ka visi šie cilvēki, un vēl ir arī citi šajā partijā, ir domājoši cilvēki. Daudzi no viņiem tikai pirms pāris gadiem sāka apjēgt, kā daudzas shēmas darbojas, kur viņi iesaistījās vēl 90.gados. Jautājums ir – kurš no šiem cilvēkiem spēs to visu izvērtēt, apjaust un savā ziņā arī pārdzimt jaunā kvalitātē," teica Domburs.

Viņš arī uzsvēra, ka ir būtiski līdztekus runāšanai par partijām un to evolūciju runāt arī par sabiedrības domāšanu un tās evolūciju.

"Manuprāt, Latvijā, kā valsts pašpārvaldes sastāvdaļa arī derētu regulāra, sistēmiska, salīdzinoša un, protams, ne didaktiska un propagandiska plašas sabiedrības zināšanu papildināšana par it kā politikas, valsts pārvaldes un demokrātijas pamatprincipiem, modeļiem un virzieniem. Tāpat kā par ekonomiku un finansēm. Tāpat kā par jurisprudenci. Jo caur kvalitatīvāku sabiedrības pieprasījumu var tapt kvalitatīvāka politika," norādīja Domburs.

Jau vēstīts, ka TP kongresā 9.jūlijā nobalsoja par pašlikvidēšanos. Partijas likvidācija ilgs apmēram pusgadu.

Ziņots arī, ka Vents Armands Krauklis un vairāki citi bijušie TP pārstāvji reģionos 23.jūlijā plāno dibināt jaunu politisko spēku ‒ Vidzemes partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!