Foto: LETA

Pēc Rīgas Centra rajona tiesas lēmuma apķīlāt žurnāla "Ir" izdevēja AS ''Cits medijs" aktīvus nav skaidra tiesas argumentācija piemērot tieši šādu līdzekli, ko izmanto tikai gadījumos, ja uzņēmums gatavojas izvairīties no atbildības, norāda žurnālists Jānis Domburs.

Kā skaidroja Domburs, lai gan viņš nav iepazinies ar šīs lietas detaļām, lai komentētu to pēc būtības, galvenais jautājums rodas par argumentāciju, kādēļ tiesa izvēlējusies šādu līdzekli. Viņš atzīmē, ka arestu uzņēmuma aktīviem tiesa uzliek gadījumos, kad tai ir pamats domāt, ka atbildētājs varētu izvairīties no atbildības un slēpt aktīvus.

Šajā gadījumā tiesnesei būtu jākomentē, kā viņasprāt gan ''Cits medijs" gatavojas slēpties, uzskata Domburs. Komentējot tiesas darbu, viņš norāda, uz to, ka ir lieki komentēt Latvijas tiesu sistēmu, kurā, kā zināms, "nav viss kārtībā ar argumentāciju un konsekvenci".

Šajā lietā rodas ļoti daudz jautājumu, uzsver Domburs.

Kā ziņots, Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt ''Cits medijs" aktīvus 22 979 eiro apmērā, informē "Cita medija" valdes locekle Gundega Grīnberga.

Lēmums par prasības nodrošināšanu nav pārsūdzams, apstiprināja tiesas pārstāve Līva Tutina.

Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret "Ir" saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. Tutina norādīja, ka tiesas sēde šajā lietā vēl nav nozīmēta, turklāt šīs lietas tiesneša sastāvs šobrīd ir atvaļinājumā.

Kā uzsver Grīnberga, ''Ir" pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu par "Cita medija" naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā pazīstamais maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla "Ir" 2012.gada septembra publikāciju "Maksātnespējas ķēķis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!