Foto: Publicitātes foto
Ja īpašnieki turpinās nelikties ne zinis, jūgendstila graustu Vīlandes ielā 11 piespiedu kārtā sakārtos pašvaldība, šodien nolemts Rīgas domes Īpašuma departamenta speciālistu sasauktajā operatīvajā sanāksmē pie brūkošā, vēsturiskā nama.

"Šodien sanāksmē SIA "Vīlande" pārstāvis deva tos pašus solījumus, ko ziemā, tādēļ Īpašuma departaments šonedēļ sagatavos lēmumu par ēkas Vīlandes ielā 11 piespiedu sakārtošanu. Plānojam, ka to varētu apstiprināt jau jūlija pēdējā domes sēdē," pēc sanāksmes paziņoja departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Rīgas domes lēmums par piespiedu sakārtošanu paredzēs ēkas īpašniekiem trīs mēnešu laikā uzlikt ēkai pagaidu jumtu, kā arī ēku konservēt.

Savukārt pagalmā esošo ēku ar literu 2, kas ir vēl katastrofālākā stāvoklī, būs jādemontē. Ja tas noteiktajos termiņos netiks veikts, Īpašuma departaments izsludinās iepirkumu uz šo darbu veikšanu, savukārt izdevumi tiks piedzīti no grausta īpašniekiem tiesas ceļā.

Tāpat jau šonedēļ graustam tiks piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā, aģentūru LETA informēja departamenta pārstāve Ilze Krūkle.

SIA "Vīlande" pilnvarotais pārstāvis šodien paziņojis, ka ēkas pirmajā stāvā vienā dzīvoklī joprojām dzīvojot cilvēki. Uzņēmums esot tiem nodrošinājis dzīvojamo platību, tomēr šie cilvēki atsakās pamest ēku, kurā jau gadiem nav ne elektrības, ne siltuma, ne ūdens. Tāpat arī ēkas visas durvis ir noslēgtas un aiznaglotas, un vienīgais iespējamais graustā iekļūšanas veids ir no pagalma puses, atbīdot žogu.

Tas arī esot galvenais iemesls, kādēļ nama īpašnieks SIA "Vīlande" daudzu gadu garumā neko nav uzsākusi - pasūtītajā tehniskajā atzinumā norādīts, ka nepieciešamā renovācija vai rekonstrukcija ar pilnīgi visu būvkonstrukciju un inženiertīklu nomaiņu veicama no iedzīvotājiem pilnībā atbrīvotā ēkā.

Kā ziņots, Burovs kopā ar Īpašuma departamenta speciālistiem, pārstāvjiem no Rīgas pilsētas būvvaldes, kā arī pilsētas izpilddirekcijas šodien tikās ar SIA "Vīlande" pilnvaroto pārstāvi, lai risinātu jautājumu par viena no Rīgas graustu top saraksta bīstamākajiem objektiem - graustu Vīlandes ielā 11.

Sanāksme sasaukta tāpēc, ka departamenta speciālisti, apsekojot pašvaldības graustu sarakstā esošos objektus, konstatējuši, ka 1899.gadā būvētās ēkas Vīlandes ielā 11 tehniskais stāvoklis ir ievērojami pasliktinājies.

Nams, kas īpašnieku nolaidības dēļ pārvērties par B kategorijas graustu, ir mūra ēka, kas pirms 114 gadiem uzbūvēta pēc arhitekta Rūdolfa Heinriha fon Cirkvica projekta. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras un kultūras piemineklis, un Rīgai tā ir īpaši nozīmīga, jo šis ir viens no pirmajiem jūgendstila namiem Rīgā.

Ēka jau vairākus gadus netiek pienācīgi apsaimniekota - brīdinājumus un sodus par īpašuma neuzturēšanu īpašnieki, SIA "Vīlande", saņēmuši jau kopš 2006.gada.

Skaistais nams 2011.gadā piedzīvojis lielu ugunsgrēku, līdz ar to tam ir pilnībā bojāts jumta pārsegums, bet nama tehniskais stāvoklis no iekšpagalma vērtējams kā katastrofāls.

Rīgas domes Īpašuma departaments īpašniekiem nosūtījis vairākas vēstules ar lūgumu nekavējoties rīkoties un sakārtot nekustamo īpašumu, taču ēkas īpašnieki nav izrādījuši nekādu interesi par sava īpašuma sakārtošanu, un šobrīd ēkas stāvoklis ir pasliktinājies līdz kritiskam un sabiedrībai bīstamam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!